Tipuri de centrale termice
Care sunt avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de centrale termice?
Pe piata din Romania exista deja posibilitatea de a alege diverse modele de centrale termice, in functie de tipul de combustibil utilizat, in functie de tipul de ardere, in functie de reziduul rezultat, etc.
Cum alegi centrala termica in functie de nevoile tale, la ce trebuie sa fi atent cand faci o astfel de alegere, care este cea mai buna solitie pentru tine?
Fiindca sunt in prag de iarna, va propunem astazi sa analizam modalitatile de alegere a unei centrale termice pentru cei ce doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire si isi cumpara pentru prima data o centrala.
Pentru ca ofertele din piata sunt multiple, pentru ca parerile sunt multe, iar multe dintre ele neavizate, pentru ca specialistii sunt si nu sunt specialisti, va propun sa incercati sa intelegi singuri ce nevoi aveti si care tip de centrala vi se potriveste cel mai bine, astfel incat sa obtineti o incalzire optima, cu niste costuri minime.
Sa le luam astfel pe rand:
Centralele termice pe gaz
Acestea sunt centralele ce functioneaza cu gaz, deci, pentru a putea achizitiona si folosi una trebuie sa va gasiti intr-o zona in care sa exista un circuit de gaze, deci sa aveti acces la acest combustibil.
Printre avantajele centralelor pe gaz:
- pretul inca scazut;
- randamentul este destul de bun, chiar la un nivel superior comparativ cu alte tipuri de combustibili;
- permite o serie de functii pentru centrala ce conduc in final la o diminuare a consumului;
- simplitate in exploatare;
- siguranta in exploatare;
- poate fi adaptata aproape oricarei instalatii de incalzire.
Dintre dezavantaje:
- avizele si autorizatiile sunt numeroase, timp pierdut, firme multe greu de selectat, greu de gasit profestionisti adevarati de incredere, etc;
- trebuie montata in camere speciale;
- instalatia poate sa coste destul de mult;
- necesita elemente de siguranta suplimentare ce au legatura cu combustibilul utilizat, cum este cazul senzorilor, de exemplu.
O centrala termica pe gaz este populara indeosebi in randul populatiei urbane de la noi, asta pentru ca satele nu sunt bransate la reteaua nationala de gaze.
Centralele electrice
Acestea sunt folosite indeosebi in zonele rurale, in zonele ce nu sunt racordate la sistemul de distributie a gazelor naturale, dar sunt preferate si de cei ce doresc o incalzire eleganta, simpla, fara batai de cap.
Avantajele acestor centrale:
- randament bun;
- costul de instalare mic;
- utilizabila in locuinte cu spatiu redus;
- zgomotul este foarte redus mai ales in comparatie cu centralele conventionale pe gaz;
- interventii rare.
Dezavantaje:
- costul consumului ridicat;
- costul de racordare la reteaua de curent electric este foarte mare;
- instalatia electrica a imobilului trebuie sa fie corespunzatoare, daca nu ea trebuie adaptata;
- pentru o putere mai mare a centralei, de peste 12 kW (adica daca se trece de nivelul unei garsoniere), aveti nevoie clar de o noua instalatie.
In mediul rural, unde deseori nu exista bransare la conductele de gaze, persoanele folosesc adeseori centrale termice electrice pentru incalzirea locuintelor.
Centralele termice cu combustibil solid (carbune, lemne)
Acestea sunt centrale folosite in special in zonele rurale, dar si in zonele urbane ce nu au circuit de gaze naturale, insa, spre deosebire de centralele electrice, acestea ce folosesc combustibil solid sunt mult mai accesibile persoanelor cu venituri mici si in special celor ce au acces la materie prima.
Printre avantajele centralelor cu combustibil solid:
- combustibilul are un pret mic;
- randamentul este bun;
- randamentul creste daca se utilizeaza paleti;
- cu cat cazanul este mai mare cu atat alimentarea este mai rara.
Dezavantaje:
- trebuie sa alimentati cu combustibil, pentru ca alimentarea nu se realizeaza automat, ca la restul centralelor;
- trebuie sa verificati des, operatiunile de intretinere trebuie sa aiba o anumita frecventa, pentru a mentine centrala in conditii optime de functionare;
- instalatia este speciala, deci si operatiunile de instalare sunt speciale, inclusiv in privinta elementelor de incalzire ale locuintei;
- ai nevie de o evacuare a fumului, deci de un cos cu o dimensiune si o pozitionare corespunzatoare.
Din cauza acesibilitatii la combustibilul folosit de centrala termica cu lemne, persoanele ce locuiesc la site apeleaza la astfel de metode pentru incalzirea locuintelor.
De retinut ca in aceasta ultima categorie intra si centralele termice ecologice, cele de la care nu rezulta fum prin ardere, desi folosesc drept combustibil paletii. Rezultatul arderii este o cenusa ce poate fi folosita drept ingrasamant. Acest tip de centrala nu produse poluare, deci, puteti sa aveti in vedere o analiza a unei posibile instalari, mai ales in perspectiva viitoarei taxe pe poluare pe care ne-a „promis-o” guvernul.