Despre centralele termice pe gaz

Informatii necesare pentru cei ce doresc sa cumpere o centrala termica pe gaz.

Ca orice aparat folosit in gospodarie, si centrala termica se supune acelorasi pretentii, din partea cumparatorului. In primul rand, oamenii se uita la costul acesteia, la puterea termica a centralei, la capacitatea de incalzire a apei si nu in ultimul rand, la firma.

Trebuie sa recunoastesti ca multi dintre dumneavoastra, atunci cand doresc sa aleaga un aparat electrocsnic este foarte mult atras de marca respectivului obiect. In definitiv, toati suntem specialisti si am auzit ca un brand este mai bun decat altul, ca o firma este mult „mai tare” in diverse componente decat alta.

Acest principiu se aplica si centralelor termice pe gaz, insa, pe langa acest aspecte de „cunostinte generale”, centrala mai vine cu cateva aspecte importante. De exemplu: nu dorim sa ni se defecteze centrala la un an de la cumparare si in mijlocul iernii pentru ca nu este acelasi lucru cu a ni se defecta televizorul in mijlocul iernii, nu dorim sa platim un service post-garantie care sa ne tripleze pretul centralei, nu vrem sa ne trezim ca am ales o centrala mai putin performanta si sa suferim de frig, nu vrem sa ni se termine apa calda in timpul dusului, etc.

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

Dupa cum observati, aceste aspecte sunt greu de intalnit la alte aparate electrocasnice, de majoritatea putandu-ne lesne dispensa la orice ora, pe cand cu centrala termica este alta discutie. Pe langa toate aceste legate mai degraba de confort si de partea materiala, mai intervine unul foarte important: siguranta. Pentru linistea ta si a familiei tale, trebuie sa te asiguri ca vei cumpara o centrala termica pe gaz sigura, si ca ai o instalatie pe masura instalata de profesionisti. Este mai bine sa nu precupetesti efort decat sa suferi mai apoi de ingrijorare.

Inainte de a alege sa va incalziti cu o centrala termica de apartament, trebuie sa va debransati de la sistemul public de incalzire.

In momentul in care ati cantarit toate aceste aspecte, corelate dupa cum este si firesc cu capacitatea dumneavoastra financiara, asigurati-va ca ati achizitonat si celelalte accesorii indispensabile.

Cum sa realizezi o echipare corecta a unei centrale termice pe gaz?

Centralele termice murale se instaleaza cu urmatoarele accesorii: regulator de presiune pe conducta de alimentare cu gaz, regulator de presiune pe apa (daca nu are unul inclus), filtru de impuritati pe conducta de retur, chiar inainte de legatura cu cazanul, un filtru anticalcar magnetic sau un filtru cu polifosfati, montat pe conducta de admisie apa.

Un alt accesoriu „la moda”, insa, foarte util, este termostatul de camera. Termostatele se monteaza de regula in camera cea mai racoroasa, care corespunde de cele mai multe ori cu camera cea mai departata de centrala.

Din acest punct de vedere, ar fi bine sa va asigurati ca centrala termica este instalat intr-un punct central din apartament, astfel incat sa existe o oarecare distanta egala intre cele mai indepartate puncte ale apartamentului.

De exemplu, daca aveti apartamentul de forma dreptunghiulara, cu latura mare de cel putin dublul laturii mici, nu instalati centrala intr-un capat al dreptunghiului, ci cautati un punct central al respectivului dreptunghi, astfel incat cele doua laturi scurte sa fie la distante relativ egale fata de punctul de montaj al centralei termice.

Oricum, aceste detalii le stiu cei de care va executa proiectul de instalare, evident, acestia tin cont si de opinia dumneavoastra si de posibilitatile spatiului locativ.

Daca este imposibila montarea centralei intr-un punct central, asigurati-va ca acele camere mai departe ale apartamentului au calorifere mai mari decat ar fi necesare, altfel veti avea o problema cu distribuirea uniforma a caldurii in apartament, indiferent de camera unde stabiliti termostatul.

Daca o sa puneti termostatul in camera cea mai racoroasa, iar discrepanta de distanta fata de centrala este mare, iar calorifere nu sunt potrivire corespunzator, veti constata ca in camerele apropiate de centrale va fi greu sa respirati de caldura.

Deci, atentie mare la aceste aspecte pe care nu vi le spune de regula nici instalatorul nici cei ce va executa proiectul.

Oricum, principiul de montaj al centralelor trebuie sa respecte un aspect important: sa fie instalate pe un perete exterior, pentru a putea scoate afara cosul.

Centralele se monteaza in camere aerisite, de regula se specifica ca respectiva camera sa aiba in permanenta o posibilitate de aerisire permanenta (un geam ori un orificiu).

Nu se instaleaza centrala in camera folosita drept camera de locuit ori de dormit, gen sufragerie ori dormitor. Pe de-o parte instalarea in aceste camera este nesanatoasa si riscanta, iar pe de alta parte, oricat de silentioasa ar fi centrala dumneavoastra, zgomotul ar fi o problema.

Incalzire optima cu centrala termica pe gaz

Daca vrei sa ai o iarna linistita si sa te bucuri de confortul casei tale, alege incalzirea cu centrala termica pe gaz.

O centrala termica pe gaz iti poate oferi confortul dorit pentru tine si pentru familia ta, tu bucurandu-te de o incalzire de calitate, la preturi multi mai mici decat incalzirea furnizata de sistemul centralizat.

Evident, nu se stie exact cat va ajunge pretul gazelor peste cativa ani, insa, deocamdata, pretul incalzirii cu o centrala termica de apartament pe gaz, este mult mai ieftin decat cel al incalzirii centralizate. Daca mai punem si taxa de poluare pentru centrala termica, ce se pregateste sa dea navala, s-ar putea sa ne mai gandim un pic la avantajele incalzirii centralizate, insa, probabil pana cand nu se va schimba ceva major in legatura cu acest sistem de incalzire centralizat, pretul va inclina tot in directia actuala.

Deja incalzirea prin RADET a devenit un lux pe care putini romani si-l pot permite. Preturile care se vehiculeaza pentru aceasta iarna sunt de-a dreptul astronomice; am vazut deja preturi de 700-800 de lei cost incalzire pentru un apartament de 2 camera, lucru incredibil in opinia noastra, avand in vedere ca, in ciuda pretului ridicat al gazelor, in ciuda umflarii acestuia cu diverse taxe si taxulete, incalzirea unui apartament de doua camera cu o centrala termica pe gaz nu costa mai mult de 250-300 de lei.

Ce informatii iti sunt necesare?

Chiar daca nu a venit inca frigul, nu trebuie sa ne lasam pe o ureche si sa uitam ca vom avea in curand nevoie sa ne incalzim locuinta. Iarna se apropie si odata cu ea se apropie si necazurile legate de incalzira locuintei, deci, asigurati-va din vreme ca v-ati pus la punct sistemele de incalzire, indiferent de natura si forma acestora si mai ales, asigurati-va ca ati economisit banii aferenti necesari.

Alegerea unei centrale termice nu este neaparat un lucru complicat, atata timp cat ai toate informatiile necesare.

Plecand de la lucrurile care te intereseaza in mod direct, adica la necesarul de caldura si apa calda, si incheind cu lucrurile ce te pot afecta, adica la randamentul centralei (in functie de gazul consumat, vei plati mai mult sau mai putin), de garantia centralei (o garantie mai lunga iti asigura linistea pe termen lung, mai ales ca piesele de schimb pentru o centrala termic sunt scumpe), siguranta familiei si a caminului tau (asigura-te ca vei cumpara o centrala cu autodiagnoza, astfel vei putea singur sa-ti dai seama de problemele aparute la un moment dat), pretul centralei (acesta trebuie sa fie important, insa, mai bine faci un efort mare la un moment dat, decat sa platesti ani in sir alegerile facute prost).

Pentru zonele rurale se poate utiliza si centralele termice pe combustibili fosili, mai ales acolo unde nu exista circuit de gaze, insa, aceste centrale sunt mult mai costisitoare, din multe puncte de vedere.

De asemenea, centralele termice electrice sunt si ele o varianta, una chiar foarte comoda si eleganta, nemaifiind nevoie de atata birocratie ca la o centrala termica pe gaze. Si totusi, consumul unei centrale termice electrice determina un pret destul de mare pentru incalzire, de aceea oamenii se feresc de o asemenea achizitie.

Coreland factorii enuntati mai sus, ajungem la concluzia ca cea mai eficienta si avantajoasa din acest punct de vedere ramane centrala termica pe gaz. Deocamdata gazul este mai ieftin, iar variantele de centrale sunt numeroase.

Cat costa o centrala termica pe gaz?

O centrala termica pe gaz variaza ca pret intre cca. 2000 de lei si 25.000 de lei. O centrala termica in condensare, eficienta poate fi achizitionata la un pret de 5.000-7.000 de lei, iar diferenta de pret se amortizeaza in scurt timp, avand in vedere ca astfel reduceti consumul de gaze cu pana la 35%, lucru pe care este bine sa-l aveti in vedere, mai ales ca peste cativa ani gazele se vor scumpi cu adevarat, iar taxa de poluare isi va pune si ea amprenta serios pe pretul final al incalzirii cu gaz.

Un aspect foarte important pentru detinatorii centralelor termice este montarea termostatului.

Acest aparat „informeaza” centrala cata caldura sa dea, atunci cand termperatura in camera unde a fost instalat termostatul a scazut sub nivelul programat de proprietar.

De obicei termostatul se instaleaza in camera cea mai friguroasa, pe care o doriti incalzita intr-un mod constant, iar reglajele fine le veti realiza din calorifer, insa, atentie mare la instalarea caloriferelor.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

Cand va instalati caloriferele, asigurati-va ca mesterul stie sa coreleze capacitatea caloriferelor cu volumul camerei si cu distanta fata de pozitia centralei termice, altfel veti avea probleme de incalzire cu anumite camere.

Cereti si o a doua opinie in privinta capacitatii caloriferelor; este mai sanatos asa. Chiar si cu termostat, este posibil sa va treziti cu camere supraincalzite ori cu camere friguroase cu umezieala mare, ce „ademenesc” mucegaiul.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies