Pasii de urmat pentru debransare
Cum procedezi pentru a te debransa de la reteaua de termoficare.
In primul rand debransarea se realizeaza doar in perioada in care nu se furnizeaza agentul termic.
In al doilea rand, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa depuneti o cerere la Asociatia de proprietari/locatari.
Daca blocul are deja apartamente debransate de la reteaua de termoficare, nu trebuie sa va faceti prea multe griji. Pentru blocurile in care nu exista apartamente debransate de la reteaua centralizata va fi destul de dificil sa va convingeti vecinii, care trebuie sa fie majoritar de acord cu debransarea dumneavoastra.
Daca blocul este contorizat de catre RADET, atunci nu mai este necesara intocmirea referatului tehnic de specialitate de catre furnizor, adica, nu mai este necesarta in fapt calcularea procentului ce va revine din incalzirea comuna a blocului si discutiile interminabile despre tevile ce va traverseaza apartamentul.
Legat de tevile ce traverseaza apartamentul este o intreaga discutie, multi proprietari fiind pusi sa plateasca un procent din caldura pentru ca respectivele tevi n-au fost izolate suficient. Izolarea se face dupa un program acceptat de RADET, deci, atentie mare la detalii.
Te poate ajuta RADET-ul cu debransarea?
De retinut este faptul ca furnizorul, adica RADET-ul nu poate refuza debransarea in niciun fel. Deci, orice consumator are dreptul legal sa rezilieze contractul cu un preaviz de 30 de zile calendaristice, iar in privinta persoanelor fizice dintr-un bloc, acestea sunt cele mai indreptatite sa solicite debransarea, avand in vedere ca practic intre el si furnizor nu exista un contract direct.
Consecinta acestei debransari trebuie doar constatata de Asociata de Proprietari, aceasta neputand sa refuze debransarea, insa, poate hotara in ceea ce priveste repartizarea consumurilor si incasarea acestora. Oricum, Aociatia de Proprietari trebuie sa emita o hotarare pentru a se putea trece la debransarea propriu-zisa.
Debransarea poate fi facuta de catre orice firma specializata, atata timp cat respecta cerintele din referatul tehnic al furnizorului.
Nu este necesar ca debransarea sa se faca de catre furnizorul de energie termica, pentru ca pana la urma, tevile trec prin condominiu, iar acesta nu este parte comuna a proprietarilor, ci face parte din proprietatea individuala.
Lucrarile de debransare pot face obiectul verificarii Asociatiei de Proprietari care este si in masura sa constate efectuatea si incheierea lucrarii, dar si rezultatele si consecintele ulterioare, in special in privinta consumurilor comune.
Iata si care ar fi legislatia careia i se supune acest proces de debransare:
Ordonanta Guvernului Romaniei nr.73 din 29.08.2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat (Monitorul Oficial nr. 650 din 31.08.2002) prevede: Art. 35 Utilizatorii de energie termica au urmatoarele obligatii: „sa nu modifice instalatiile de incalzire centrala, aferente unui imobil condominial, decat in baza unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice, aprobata de catre distribuitorul/furnizorul de energie termica;”
Practic prin debransare se intelege intreruperea totala, unilaterala a furnizarii de agent termic. Modul in care sunt suportate consecintele participarii la consumul de agent termic provenit de la furnizorul RADET este exclusiv hotarea Asociatiei de Proprietari.