Instalarea centralei termice de apartament

Ce trebuie sa stiti atunci cand doriti sa va montati o centrala termica de apartament?

Instalarea unei centrale termice este o etapa foarte importanta ce necesita realizata de catre personal autorizat.

Un lucru foarte important pe care si noi l-am invatat de la cei de la Mas Instal este acela ca, oricat de performanta ar fi centrala termica, conteaza enorm sa fie pusa in functiune de persoane pricepute, profesionisti cu experienta care nu doar sa-ti instaleze propriu zis centrala, dar care sa-ti ofere si recomandari privind modul de folosinta al acesteia pe mai departe.

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

Apropo de cei de la Mas Instal, care au o experienta deja semnificativa cu comercializarea centralelor termice de varii tipuri (pe gaz, electrice, pe lemne, etc), acestia ne transmit ca alegerea unei centrale termice trebuie sa tina cont de mai multe aspecte importante: puterea nominala, suprafata ce urmeaza a fi incalzita, randamentul, columul vasului de expansiune, clasa energetica si nu in ultimul rand, pretul acesteia.

Elemente importante la alegerea si instalarea centralei termice:

  • trebuie sa respectati legislatia in domeniu; dupa cum bine stiti instalarea centralelor termice de apartament este reglementata prin lege;
  • instalarea centralei se face de catre firme autori ISCIR, deci nu va apucati de unul singur sa va montati centrala;
  • in acord cu PT A1/2002, aceste firme autorizate le veti gasi sub denumirea de Societati comerciale care monteaza/instaleaza aparate consumatoare de combustibili gazosi autorizate de ISCIR;
  • astfel de firme autorizate gasi pe site-ul ISCIR, www.iscir.ro;
  • de asemenea, aveti nevoie si de un proiect de instalare pentru centrala, proiect ce este facut de alte firme autorizate in domeniu;
  • sa nu uitati ca aveti nevoie si de debransare de la sistemul termic centralizat, daca v-ati incalzit de la RADET; debransarea are niste pasi foarte bine stabiliti prin lege, informatii suplimentare gasiti la administratorul blocul, la care trebuie sa apelati pentru anumite formalitati;
  • puteti sa alegeti firmele de proiectare si de instalare apeland la cunostintele care si-au instalat deja o centrala termica; informatii utile veti gasi si in magazinele ce comercializeaza centrale termice de apartament, dar si pe internet la o simpla cautare pe Google.
    Daca ar fi sa descriem un algoritm al instalarii centralei termice de apartament, acesta s-ar derula astfel:
  • debransarea de la sistemul centralizat (daca este cazul);
  • proiectarea si executia instalatiei de gaz;
  • montarea echipamentelor, adica a centralei termice de catre o firma autorizata ISCIR;
  • alegerea centralei termice si a celorlalte accesorii si montarea acesteia – alegerea se face in primul rand in functie de spatiul pe care aceasta trebuie sa-l acopere (specialistii vin cu recomandari strans legate intre puterea centralei si metri cubi pe care urmeaza sa-i incalzeasca);
  • verificarea instalatiei;
  • acordul de deschidere al centralei termice de catre cei de la gaze;

Informatii utile despre centralele termice

Nu uitati ca montarea unei centrale termice trebuie sa fie insotita de senzori, senzori care sunt prevazuti in proiectul instalatiei de gaze. Numarul senzorilor depinde in principal de gurile de ardere, dar si de numarul camerelor prin care trece teava de gaze.

Variantele de centrale termice sunt, fie cu tiraj fortat si camera etansa de ardere, fie cu tiraj natural si camera deschisa de ardere.

Pentru aprtamentele din blocuri si chiar si pentru case si vile nu sunt recomandate centralele cu tiraj natural, in primul rand pentru ca formalitatile pe care trebuie sa le inpliniti sunt mult mai complexe, iar prin faptul ca centrala cu tiraj natural arde aerul dintr-o camera, reprezinta un motiv in plus pentru a opta pentru una cu tiraj fortat.

In ceea ce priveste centrala cu tiraj fortat, aici discutam de asemenea de doua tipuri, anume de cele conventionale si de cele in condensare.

Centralele termice in condensare sunt mult mai economice din punct de vedere al consumului de gaze, costurile fiind amortizate in cativa ani de functionare, pentru ca au niste preturi mai mari fata de cele conventionale.

Ce fel de boiler va este necesar?

In privinta optari pentru centrale cu boiler sau fara boiler, parerile specialistilor sunt impartite. De obicei, principala caracteristica ce trebuie urmarita la o centrala termica este debitul de apa calda produs pe minut. In functie de acest debit va puteti face si calculele legate de nevoile dumneavoastra.

Chiar daca, sa zicem, apartamentului dumneavoastra ca volum si izolatie ar necesita o centrala de 24 kw, insa, aveti o familie numeroasa care consuma apa calda intr-un ritm mult mai accelerat decat cel pe care vi-l poate oferi o centrala de o asemenea capacitate, veti opta pentru o centrala cu un potential mai mare, care sa produca un numar mai mare de metri cubi pe minut sau puteti opta pentru un boiler suplimentar, eventual electric.

Exista centralele termice cu boiler, centrale ce va garanteaza o rezerva de apa calda aproape in permanenta. Evident, cand apa din boiler este epuizata, centrala incepe sa incalzeaza un alt volum de apa echivalent capacitatii boilerului, iar tampul de incalzire depinde de puterea centralei.

Cand alegeti o centrala termica trebuie sa tineti cont, dupa cum este si firesc, in primul rand de bugetul pe care il aveti si apoi sa-l corelati cu nevoile de utilizare, mai precis de necesarul de incalzire in functie de volumul camerelor si de izolarea acestora si de necesarul de apa calda.

Ce putere trebuie sa aiba o centrala pentru a face fata consumului?

Un alt aspect important ce trebuie avut in vedere sunt calorifele pe care le alegeti. Acestea trebuiesc foarte bine potrivite cu dimensiunile camerelor, altfel veti avea mari probleme.

De pilda, daca aveti un calorifer mic intr-o camera mare, va fi foarte dificil sa aduceti respectiva camera la temperatura dorita, iar daca instalati un calorifer foarte mare intr-o camera mica, de asemenea va fi neplacut.

Si daca exista o anumita marja de potrivire a caloriferelor, totusi, aceasta este destul de mica, iar cand diferente intre calorifere si camere sunt mari, potrivirea din calorifer nu prea mai conteaza.

De asemenea, materialele din care sunt confectionate calorifere sunt foarte importante si ele, insa, si aici lucrurile tin de bugetul de care dispuneti la instalare, iar la unii oameni si de aspectul caloriferelor si de pozitionarea lor in spatiu.

Cele mai performante calorifere sunt cele din otel, insa, evident acestea sunt si printre cele mai scumpe. Cele mai vandute sunt cele din aluminiu, iar cele preferate de generatiile mai vechi sunt cele din fonta.

In privinta racordurilor, a conductelor de incalzire este de preferat sa alegeti teava de cupru, altfel optand pentru tevile din „plastic”, cum le numesc eu, veti avea probleme in 2-3 ani.

La ce trebuie sa fii atent?

Dupa indicatiile specialistilor, materialele preferate sunt adaptate fiecarui traseu in parte, astfel: pentru instalatiile la vedere se foloseste teava din cupru, pentru instalatiile ingropate se foloseste polipropilena, iar pentru instalatorii de urgenta si mai ales foarte ieftini se utilizeaza pexalul.

Nu uitati atunci cand cumparati o centrala termica ca aveti nevoie si de: filtru de gaz, filtru de retur, robineti de izolare, etc.

Dupa ce se monteaza centrala termica, firma autorizata ISCIR este cea care finalizeaza executia instalatiei si incheie procesul verbal. Aceasta hartie alaturi de autorizatia de la ISCIR o depuneti la dosarul catre firma distribuitoare de gaze.

Punerea in functie a centralei se face in prezenta unui reprezentant DISTRIGAZ

Retineti ca dupa ce v-ati montat centrala termica aveti obligatia sa va faceti verificarile periodice si sa va luati autorizatiile de functionare, folosind de asemenea firme autorizate ISCIR.

Despre termostat

Un obiect care a devenit foarte drag, fiind si foarte util, celor ce detin centrale termice de apartament este termostatul. Acesta este un aparat ce comunica wirless cu centrala si prin intermediul lui puteti sa va fixati o anumita temperatura in camera in care se gaseste termostatul.

Centrala va porni atunci cand termostatul arata o temperatura mai mica decat cea setata de catre dumneavoastra si se va opri atunci cand respectiva temperatura este usor depasita.

instalare centrala termica termostat

De obicei marja este de jumatate de grad, insa, sunt diferite tipuri de termostate de camera.

Termostatul va asigura o temperatura constata, foarte placuta mai ales in perioadele foarte reci de iarna. Nu mai este nevoie sa opriti si sa porniti centrala si mai ales, sa asteptati sa se incaleaza minute intregi zgribuliti.

Termostatul este cel ce se ocupa de mentinerea unei temperaturi constante, iar pe langa asta, protejeaza si centrala, pentru ca, dupa cum bine stiti, aproape orice aparat electric se deterioreaza nu din cauza mersului, ci mai ales din cauza unor opriri si porniri prea dese.

Siguranta unei centrale termice de apartament

Nu uitati ca trebuie sa luati masuri de siguranta pentru o buna functionare a unei centrale termica de apartament
O centrala termica de apartament, in special cele ce functioneaza pe gaz ori pe combustibili fosili (lemn, carbune), necesita masuri suplimentare de siguranta, astfel incat, sa asiguri linistea ta si a familiei.

Exista oameni ce se tem de centralele termice pe gaz, de exempu, pentru ca li se pare nesigur sa ai in casa un astfel de aparat cu foc deschis intretinut de gaze. Pe de-o parte nici nu putem sa spunem ca este o teama exagerata, avand in vedere ca evenimente neplacute sunt, iar media are „grija” sa ni le „umfle” pe cat posibil, atunci cand se intampla.

Pe de alta parte, grija fata de siguranta a furnizorilor este una din ce in ce mai mare, mai ales daca analizam ultimele modele de centrale termice pe gaze.

Multe dintre aceste modele au diverse sisteme de siguranta. S-a ajuns pana intr-acolo incat centrala iti poate afisa „ce o doare”, adica, mai precis iti afiseaza un cod specific unei anumite probleme, iar daca corelezi cu cartea tehnica, iti poti da seama imediat de neregula aparuta.

De asemenea, aceste modele noi de centrale se opresc automat atunci cand inregistreaza o neregula grava, iar prin faptul ca se intrerupe alimentarea cu curent, determina si o mai mare siguranta, in sensul ca se stopeaza o posibila sursa de inflamare in apropierea unei surse de gaze.

Masuri de siguranta necesare

Prima masura de siguranta ce trebuie avuta in vedere se refera la locul de amplasare a unei centrale termice de apartament. In aceasta ordine de idei, o centrala termica trebuie instalata intr-o camera uscata, cu temperaturi cuprinse intre 5 si 35 de grade.

Temperaturi apropiate de cele de inghet trebuie evitate in camera in care aveti centrala termica, mai ales daca aceasta are atasat si un boiler de apa separat, dar chiar si fara boiler, este periculos sa inghete apa in centrala.

O alta masura de siguranta foarte importanta este cea legata de instalare si punerea in functiune.

Asigurati-va ca aceste operatii sunt realizate de personal autorizat, iar in privinta punerii in functiune ar fi bine sa aveti in vedere sa fie prezent (ori chiar sa realizeze operatiunea) un reprezentant al furnizorului, altfel exista riscul sa pierdeti garantia.

Dupa ce se instaleaza centrala, solicitati specialistilor prezenti toate detaliile legate de functionare si de eventuale nereguli simple, pe care le puteti corecta chiar dumneavoastra.

De exemplu, trebuie sa stiti cand scade presiunea apei, ce inseamna intreruperea gazului, ce inseamna infundarea filtrelor, ce inseamna curatarea cosului de evacuare, ce inseamna evacuarea rezidurilor la centralele in condensare (cum se pozitioneaza aceasta evacuare, astfel incat sa nu realizati un preaplin si sa va refuleze apa in casa) si alte astfel de detalii pe care ar fi bine sa le solicitati celor prezenti la punerea in functiune a centralei.

In opinia mea, este bine sa cititi cu atentie si cartea tehnica a centralei si manualele de utilizare si sa le lasati la indemana, pentru ca multe centrale, asa cum spuneam mai sus, afiseaza diverse nereguli sub forma unor coduri pe care dumneavoastra trebuie sa le identificati corelandu-le cu cele prezente in cartea tehnica.

Ca masura de siguranta majora, daca se intampla ceva cu centrala dumneavoastra si nu sunteti stapan pe situatie, cel mai bine este sa o opriti, sa intrerupeti alimentarea cu curent electric si sa asteptati specialistul.

Apeleaza la specialist

Privitor la specialisti, asigurati-va ca aveti toate datele de contact de la firma care va asigura garantia, iar daca a expirat aceasta garantie, asigurati-va ca faceti un contract de post garantie cu aceeasi firma, pentru a va asigura si dumneavoastra linistea.

Nu va apucati singuri de reparatii la centrala, mai ales daca aceasta se afla in perioada de garantie, pentru ca e posibil sa pierdeti garantia. Lucrarile in perioada de garantie se executa doar de catre personalul autorizat sa presteze servicii de mentenanta in garantie.

Atunci cand se realizeaza prima pornire a centralei termice, specialistii vor trebui sa faca si o dezaerisire a schimbatorului de caldura, motiv pentru care, dumneavoastra trebuie sa furnizati un vas pentru colectarea apei.

Indiferent de centrala termica, se recomanda o revizie anuala, de preferat, cum e si firesc, s-o faceti inainte de inceperea iernii, pentru ca odata cu inceperea sezonului rece, specialistii devin foarte aglomerati si va fi greu sa-i prindeti.

Fii pe faza atunci cand alegi o centrala termica!

Tinand cont ca reclamele o dau drept number one, o centrala nu inseamna ca este perfecta pentru tine, asadar, nu cumpara tot ce iti iese in cale, doar pentru ca este laudata de media.

Centrala termica este un obiect casnic necesar ce necesita o analiza temeinica atunci cand o cumperi, in primul rand pentru ca fiind un aparat destul de scumpe, oamenii nu-si permit sa atunce banii pe fereastra, apoi, cand cumperi o centrala te gandesti ca vei beneficia de tot confortul promis (incalzire atat cat trebuie si apa calda necesara intregii tale familii), si nu in ultimul rand trebuie sa te gandesti la siguranta ta si a familiei tale.

Specialistii ne pot da sfaturi, insa, de multe ori specialistii sunt legati in vreun fel de o anumita firma producatoare ori distribuitoare de centrale termice, deci, este bine sa va informati din mai multe surse atunci cand doriti sa faceti o astfel de investitie.

Conform studiilor acestor specialisti, romanii au anumite prioritati atunci cand aleg centrala termica: pretul, eficienta, marca si in final garantia.

Principalele caracteristici pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand cumparati o centrala termica de apartament:

  1. Capacitatea centralei ori randamentul acesteia trebuie sa fie foarte bine calibrat pe necesarul locuintei tale, in functie de volumul spatiului, in functie de izolarea interioara si exterioara, de numarul consumatorilor de apa calda, de numarul de bai, etc. Toti acesti parametrii insumati trebuie sa va indice care ar fi capacitatea centralei termice pe care trebuie sa o achizitionati. Evident, veti cere sfatul unui specialist, insa, este bine sa fiti si dumneavoastra informati, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, specialistul poate sa fie usor influentat.
  2. Randamentul unei centrale termice trebuie sa fie de asemenea un punct important in aceasta alegere. Fiindca stim cu totii ca gazele costa, iar posibilitatile de crestere a pretului gazelor exista in continuu, asigurati-va ca aveti o centrala ce consuma putin, chiar facand o investitie ce se poate amortiZa in timp. Centralele termice cu randamentul cel mai bun sunt centralele in condensare, cu o reducere de pana la 35% a consumului de gaze, fata de o centrala termica conventionala. Daca va faceti un calcul sumar, veti observa ca in cativa an, va veti amortiza pretul acestei achizitii, avand in vedere ca pretul unei centrale termice in condensare este de 2-3 ori mai mare decat al uneia conventionale.
  3. Un aspect foarte important dupa parerea noastra ce trebuie avut in vedere la alegerea unei centrale termice este siguranta in functionare, o evacuare corepunzatoare a gazelor arse, protectie la inghet, protectie la depresurizare, protectie la oprirea gazelor, protectie la diverse probleme posibile ce pot sa apara in exploatare. Este bine sa alegeti centralele termice cu siguranta mare, adica acele centrale ce au functii dee afisat al diverselor probleme, cele ce se opresc singure cand intimpina probleme majore, cele ce se autoverica. Din acest punct de vedere, centralele de ultima generate afiseaza coduri variate atunci cand au o problema, iar tu poti sa le confrunti cu cartea tehnica si sa stabilesti despre ce e vorba. Ca masura de precautie, cel mai bine este, atunci cand nu poti sa stabilesti ce problema are centrala ta, o opresti si suni specialistul; este mai frumos si mai sanatos. Oricum, alegerea unei centrale care sa aiba un sistem propriu de informare si diagnoza reprezinta clar o alegere potrivita, insa, nu toata lumea isi permite o astfel de aparatura de ultima generatie.
  4. Garantia unei centrale este un punct de asemenea capital in alegerea unei centrale termice de apartament. Multe dintre centralele termice pot suferi din cauze colaterale, ca de exemplu fluctuatiile din reteaua electrica comuna, ori umiditatea excesiva in camera unde este instalata. Totusi, indiferent de natura problemelor ce pot aparea, este bine sa va asigurati ca aveti o garantie buna. Oricum, dupa incheierea garantiei, va sugeram sa incercati in avantajul dumneavoastra sa incheiati un contract post-garantie cu firma furnizoare, astfel veti dormi mai bine. Unele firme va ofera in acest contract post-garantie si diverse facilitatii: reduceri la piese, reduceri substantiale la manopera, interventii in regim de urgenta, etc.

Multi dintre romani isi aleg centrala in functie de bugetul pe care-l au, nedorind sa faca un efort mare in aceasta directie.

De cele mai multe ori rezultatele sunt foarte proaste, pentru ca uneori cat dai atata face, deci, mai bine sa strangeti un pic punga si sa cumparati o centrala termica buna, decat sa cumparati una proasta, care sa se defecteze la doua zile dupa ce v-a expirat garantia.

Documente utile pentru instalare

Instalarea unei centrale termice presupune existenta unor acte si executarea unor pasi obligatorii.

Avand in gand sa-ti instalezi o centrala termica de apartament si vrei sa scapi de sistemul centralizat de incalzire, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de o serie de acte pentru a alcatui dosarul de instalare, deci, va trebui sa te inhami cu rabdare.

Pentru a sti cu exactitate care sunt actele de care aveti nevoie, puteti sa va informati la furnizorul de gaz, dar daca aveti un administrator de bloc de incredere, priceput si informat, puteti sa aflati direct de la el despre aceste amanunte, in cazul in care nu sunteti primul care deschide calea centralelor termice din bloc.

Actele necesare instalarii centralei termice de apartament sunt urmatoarele, in acord cu normele si normativele in vigoare:

  • cerere de debransare de la sistemul de incalzire centralizata (daca nu sunteti inspirat, puteti sa apelati pentru un model la administratorul blocului);
  • racordarea individuala la instalatia de gaze naturale, facuta de o firma autorizata in domeniu;
  • aprobarea pentru al doilea foc, deci, practic este vorba de instalarea centralei; aceasta se obtine de la furnizorul de gaze;
  • achizitionarea unei centrale termice; asigurati-va ca aveti cartea tehnica si manualele aferente, pentru ca va vor fi necesare la punerea in functiune;
  • montarea centralei termice de catre o firma autorizata ISCIR;
  • instalarea si receptionarea lucrarilor aferente instalatiei termice si pastrarea procesului verbal de finalizare a lucrarilor, dar si o copie dupa autorizarea de catre ISCIR a firmei respective;
  • punerea in functiune (PIF) a centralei termice, de catre firma care v-a comercializat centrala (deci, agreata de producator; nu incercati alte scheme, caci puteti pierde garantia;
  • autorizarea de functionare a centralei termice de catre o firma autorizata de asemenea de catre ISCIR; asigurati-va ca ramaneti in relatii bune cu aceasta firma, pentru ca veti avea nevoie de ei si la verificarile periodice ale centralei.

Pentru punerea in functiune a centralei, veti avea nevoie de urmatoarele documente:

  • proiectul de gaz avizat de furnizorul de gaze
  • procesul verbal de receptie a lucrarii de incalzire
  • copia dupa autorizatia ISCIR de montaj
    Acte necesare pentru autorizarea functionarii:
  • proiect instalatie termica avizat IT si IS (instalatie termica si instalatie sanitare) de catre un verificator autorizat MLPTL
  • factura achizitie centrala termica
  • certificat de garantie centrala termica
  • manual de utilizare pentru centrala termica in limba romana
  • raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
  • aviz import ISCIR pentru centrala termica
  • declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR.

Nu uitati ca la doi ani, trebuie sa realizat verificarea periodica, altfel veti avea probleme cu furnizorul de gaze. Din acest punct de vedere este bine sa pastrati o relatie cordiala cu firma autorizata care v-a instalat si pus in functiune centrala, eventual puteti sa realizati si un contract de post-garantie cu aceasta firma, pentru a va asigura aceasta verificare periodica la un cost redus.

Masuri de siguranta in utilizarea centralei

Ce trebuie sa stie utilizatorii centralelor termice pe gaz? Care sunt regulile minime necesare de urmat in caz de pericol?
Centralele termice de apartament nu sunt niste aparate „inofensive”, mai ales cele pe gaz, pot crea disconfort detinatorilor, pentru ca, trebuie sa recunoasteti, exista intotdeauna o urma de indoiala cu privire la siguranta perfecta in folosinta indelungata a acestor aparate.

Eu recunosc ca am o strangere de inima si cand am de-a face cu o butelie de aragaz, pentru ca nu mi se pare un circuit usor etansabil, daca-mi este permisa aceasta descriere. Oricat de sigur ar fi circuitul, oricat de sigura ar fi instalatia, tot exista o urma de teama cand vine vorba de gaze.

Aceasta teama este prezenta la majoritatea posesorilor de centrale pe gaze, insa, uneori este mai bine sa existe teama, pentru ca in definitiv, teama te poate proteja, prin masurile asiguratorii pe care oamenii doresc sa si le ia suplimentar.

Evident, specialistii au gasit o serie de masuri asiguratorii in exploatarea centralelor termice, in special a celor pe gaz. Va pot spune din experienta ca detin o astfel de centrala pe gaz, este adevarat ca e vorba de una in condensare, insa, pare a fi una sigura, mai ales ca isi „autodetecteaza” defectiunile si se opreste automat, daca este ceva in neregula.

Ei bine, mai toate centralele noi au astfel de sisteme de autodiagnoza, afisand niste coduri ce indica o anumita defectiune ori dereglare in functionare. Aceste coduri pot indica utilizatorului care este natura problemei, ele fiind in fond o masura de supra-siguranta pentru utilizator.

Conteaza sfatul specialistilor

Orice tip de centrala ati avea, trebuie sa tineti cont de sfaturile specialistilor privind masurile de siguranta, in special cele ce se impun la utilizarea unei centrale termice pe gaz.

Astfel, prima regula a specialistilor este aceea de a urma cu strictete regulile inscrise in cartea tehnica, si instalarea corespunzatoare a aparatului, fara rabat de la efort, timp si bani.

Nu fiti delasatori atunci cand instalati o centrala, orice detaliu cat de mic va poate afecta siguranta.

Instalarea centralei, precum si toate proiecte si punerea in functiune trebuie sa fie executate de firme autorizate conform normativelor in vigoare.

Respectati perioadele de revizie, pentru ca acestea aduc o siguranta mai mare in utilizarea centralei dumneavoastra, avand in vedere ca specialistii verifica si remediaza eventuale probleme aparute.

Prin urmare, daca se indica o revizie la doi ani pentru centrala termica, sfatul nostru este sa faceti revizia in fiecare an, de preferinta toamna, inainte de inceperea sezonului rece, veti fi scutiti astfel de surprize.

Va pot spune din experienta personala ca am trecut vreo doi ani de revizia de toamna si ne-am trezit iarna ca centrala nu mai functiona, desi fusese oprita pe toata perioada de vara, deci, cauza de defectiune nu prea avea.

Daca se inrerup gazele naturale, sa fiti atenti sa opriti centrala termica.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

De asemenea, la fluctuatiile de tensiune, gen descarcari electrice masive, este mai bine sa opriti centrala, daca nu aveti un stabilizator de tensiune, ori daca nu sunteti siguri de functionarea corespunzatoare a celui pe care-l detineti.

Daca simtiti mirose de gaze in locuinta, trebuie sa respectati urmatoarele reguli:

  • deschideti ferestrele si usile;
  • nu aprindeti sursa de foc;
  • nu deschideti intrerupatoarele;
  • nu porniti aparate electrice;
  • nu folositi soneria ori liftul;
  • parasiti imobilul;
  • sunati la telefoanele de urgenta.
  • asigurati-va pe timp de „pace” ca aveti salavate in telefon numerele de telefon necesare pentru cazuri de urgenta, usor accesibile de catre dumneavoastra, ori de catre alte persoane.

De asemenea, daca centrala dumneavoastra are deja o experienta bogata in functionare, adica, daca a trecut deja de 10 ani, este bine sa va luati masuri asiguratorii suplimentare. Veti observa ca pe masuura ce se invecheste o centrala consuma mai mult si isi pierde din randament, deci, dumneavoastra trebuie sa va faceti un calcul al randamentului si sa-l comparati cu costurile achizitionarii unei noi centrale mai economicoase si mai sigure.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies