Ce inseamna bec rosu la o centrala termica?

Aparitia becului rosu inseamna ca sunt probleme cu centrala termica.

Aprinderea unui bec rosu la centrala termica semnifica aparitia unei defectiuni, mai mica sau mai mare.

Unele probleme pot aparea chiar fara sa se aprinda vreun bec. Uneori, centrala nu mai porneste defel.

somnart.ro
homs.ro

Exista anumite simptome pe care specialistii le cunosc si in functie de ele pot sa determine posibilele defectiuni ale unei centrale termice pe gaz.

Siguranta si eficienta sunt cele mai importante aspecte ale unei centrale termica, iar daca observati un led rosu aprins la centrala voastra, este important sa intelegeti care sunt consecintele.

Cu siguranta aveti o problema in sistemul de incalzire. Cauzele pot fi multiple, le puteti constata singuri sau ajutati de specialisti.

Ce defectiuni pot aparea cel mai frecvent la o centrala termica?

  • poate sa nu porneasca din start: poate sa nu fie gaz, ori apa, ori curent. Daca se opreste curentul, la repornire, centrala va porni singura, fara interventie. Daca se opreste apa, trebuie sa fii atent cand se reia alimentarea cu apa sa setezi presiunea. In cazul intreruperii furnizarii gazului, trebuie sa dai o simpla resetare.
  • daca centrala functioneaza intermitent, oprindu-se si pornind, e posibil sa nu aiba apa suficienta in instalatie, ori sa fie o problema cu termostatul.
  • daca nu se aprinde flacara poate sa fie un robinet de gaz inchis, ori poate exista o avarie la cazanul de apa. Becul rosu se mai aprinde in acest caz si cand exista aer pe conducta de gaz, ori presiunea gazului este mult prea mica (trebuie sa ai o presiune de 1,1 bani pentru o functionare normala).
  • centrala nu incalzeste ori nu furnizeaza apa – in acest caz vezi poate butonul de reglaj nu indica o termperatura corecta (daca e setat la o termperatura sub 50-60 de grade asa se intampla). Stabileste o temperatura mai mare si reporneste sistemul.
  • caloriferele raman reci – in acest caz pot exista mai multe cauza: poate sa fi inghetat apa in tevi, poate sa existe aer in calorifere – trebuie aerisite de la un buton de jos, cu grija sa nu va inundati locuinta, poate a umblat cineva la termostat (un copil?!) etc.
  • cazanul produce prea mult condens – in acest caz termostatul trebuie sa indice o temperatura mai mare decat termostatul centralei.
  • se poate defecta termostatul, caz in care acesta se poate inlocui usor – astazi acestea costa mult mai putin decat acum cativa ani.
  • inghetarea centralei se poate produce cand sta intr-o temperatura mai mica de 0 grade Celsius. Nu montati centrala in locuri mult prea friguroase, cum e cazul unui garaj ori al unei bucatarii de vara neincalzita.
  • se aud zgomote in centrala – acesta este semn ca instalatia nu a fost aerisita, iar apa poate nu are presiunea potrivita. Dar, acest lucru poate indica si probleme la pompa de circulatie. Schimbatorul de calduta poate fi si el afectat, in timp pe el se poate depune calcar.
  • picurari de apa din centrala – poate fi presiunea prea mare in sistem, ori supapa centralei termice nu mai functioneaza corespunzator.

Ca sa eviti aparitia unei defectiuni si sa scapi de becul rosu, ia urmatoarele masuri:

  • executa periodic reviziile – citeste despre revizia centralei termice.
  • foloseste sistemele de regulaizare a tensiunii (astfel incat centrala sa nu fie supusa unor socuri termice ce-i poate afecta iremediabil panoul electric – ce costa cat jumatate din centrala)

Actiuni pe care le poti intreprindere imediat dupa ce ai observat becul rosu aprins:

Verificati presiunea apei: Verificati presiunea apei din centrala termica. Daca presiunea apei este prea mica, acest lucru poate cauza aprinderea becului rosu. Asigurati-va ca presiunea este in intervalul specificat de producatorul centralei termice.

Verificati pompa de circulatie: Verificati daca pompa de circulatie functioneaza corect. Daca pompa nu functioneaza sau functioneaza defectuos, aceasta poate cauza aprinderea ledului rosu.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

Controleaza schimbatorul de caldura: Verificati daca schimbatorul de caldura este blocat. Daca acesta este blocat, apa nu va circula corespunzator prin centrala termica.

Contactati un specialist: Daca nu puteti remedia problema dupa verificarea presiunii apei, pompei de circulatie si a schimbatorului de caldura, este important sa contactati un specialist in reparatii centrale termice.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies