Sistem de incalzire comun sau centrala termica de apartament?

Ce te costa mai putin? Energia termica prin RADET sau gazul pentru o centrala termica de apartament?

Daca stati sa va intrebati ce este mai avantajos pentru dumneavoastra, daca ati avea de ales intre sistemul centralizat de incalzire si o centrala termica pe gaze, va informam ca raspunsul inclina spre ultima alegere, anume, catre centrala termica.

Din pacate pierderile din sistemul centralizat de incalzire sunt atat de mari incat genereaza niste preturi fabuloase, si sa nu uitam ca inca suntem subventionati. Pana cand? Nu se stie exact, pentru ca nu se mai vorbeste despre asta, si din fericire alegerile vin inainte de iarna grea.

Deci, analizati cu grija varianta instalarii unei centrale termice de apartament, mai ales ca, deocamdata, stim ca gazele nu se scumpesc (cel putin nu asa de mult, cum prevedea calendarul de liberalizare).

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

Ce se intampla cu sistemul centralizat de incalzire este insa o alta dilema. Dupa cum probabil bine stiti, se intentiona ca din acest an sa se elimine subventia de la buget pentru sistemul de energie termica, fapt ce ar fi putut duce la o migrare in masa catre centrale murale pe gaze.

Insa, lucrurile sunt inca neclare in privinta subventionarii agentului termic, iar romanii sunt interesati mai mult de politica decat de incalzirea pe timpul iernii.

Merita sa mai cumperi centrala termica de apartament?

Pe baza estimarilor privitoare la scumpirea energiei termice, distribuitorii de centrale termice mizau pe cresteri masive, insa, situatia reala a fost una moderata.

Probabil ca de la anul, cand oamenii vor simti pe propria piele scumpierea din acest an, vor fi mult mai cautate centrale termice de apartament.

Evident, nici cei cu centrale termice nu vor fi tolerati multa vreme, dupa cum de altfel bine stiti, este in dezbatere introducerea acelei taxe de poluare pentru centralele de apartament, in fapt, aceasta masura este deja stabilita, se discuta in prezent doar la cuantumul ei si la modul cum se vor colecta aceste noi taxe.

Pe deasupra, in cativa ani, gazul se va scumpi destul de mult, deci, pe termen mediu, nici centralele termice de apartament nu vor mai fi atat de avantajoase. In prezent insa ele sunt mult mai avantajoase ca pret de consum decat sistemul de incalzire comun.

Chiar daca s-a stabilit un calendar de liberalizare a preturilor la gaze, totusi, furnizorii sunt nemultumiti de preturile actuale, deci, este posibil sa observam anumite modificari in factura de gaz, pentru ca vor avea loc cel putin niste recalculari ale pretului platit actual de populatie.

Oricum am analiza, este clar ca indifierent de forma de incalzire, fie cea centralizata, fie cea cu centrala termica, vom plati mai mult pentru incalzirea din aceasta iarna, asa cum era de asteptat.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

Analizand cele doua variante de incalzire, in prezent este mai ieftin sa te incalzesti cu o centrala termica de apartament, insa, pe viitor probabil ca se vor schimba lucrurile destul de tare, in sensul ca sistemul centralizat s-ar putea sa prinda din nou teren in urma scumpirilor la gaze si a introducerii taxei de poluare pe centrale termice.

De altfel, in multe din tarile europene se incearca descurajarea sistemului de incalzire cu centralele termice de apartament si alegerea sistemului centralizat de incalzire.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies