Despre centralele termice pe lemne

Pentru multe persoane din Romania, centralele termice pe lemne reprezinta o solutie viabila de incalzire si confort.

Centralele termice pe lemne sunt preferate in special de clientii din zonele rurale, localitati care nu sunt racordate la gaze.

Desi aparent o centrala termica pe lemne este mai costisitoare si mai „complicata” decat una pe gaze, totusi, lucrurile nu sunt chiar asa.

Acest tip de centrala are avantajele ei, cu conditia sa respecti anumite reguli clare de utilizare.

somnart.ro
homs.ro
mezoni.ro/
mezoni.ro/

Centrale termice pe lemne – oferte, pret

In aceasta ordine de idei, haideti sa vedem care ar fi aceste reguli de utilizare care ne-ar putea asigura o incalzire de calitate cu o centrala termica pe lemne:

  • in primul rand, trebuie sa va asigurati ca instalati centrala intr-o camera in acord cu normele si normativele in vigoare; astfel, camera trebuie sa fie ighnifuga, sa nu fie deci alcatuita din materiale inflamabile, sa aiba un volum corespunzator standardelor in vigoare (adica un volym de minim 18 mc), sa aiba un gem cu deschidere simpla si oricand este nevoie, iar usa camerei sa fie metalice cu deschidere spre exterior, suprafata acestei camera trebuie sa asigure o interventie usoara, amplasarea camerei fiind indicata a se realiza catre exteriorul casei (ori chiar sa fie o anexa a imobilului), si nu catre interior.
  • in al doilea rand, cosul de evacuare a fumului trebuie sa aiba dimensiunile corespunzatoare, in acord cu caracteristicile centralei termice pe lemne; o proasta calibrare a dimensiunilor cosului cu capacitatea centralei inseamna atat nesiguranta, cat si pierdere a randamentului centralei, deci, o deficienta in incalzire si un cost suplimentar. Cosul de fum trebuie sa depaseasca cu cel putin 1 m coama casei dumneavoastre, ori a casei invecinate cu a dumneavoastra, daca este cazul.
  • instalatia trebuie realizata si echipata corespunzator, astfel incat sa existe cu certitudine siguranta in exploatarea ei, adica o bune functionare. Din acest punct de vedere este indicat sa ne asiguram ca avem echipamente de siguranta de genul: supape de siguranta, vas de expansiune, pompa de circulatie, pompa de reciclare serpentina de racire si ventil de aerisire, asigurarea buna a instalatiei electrice aferente inclusiv cu asigurarea la fluctuatii de tensiune si la posibile pene de curent (in acest caz recomandandu-se instalarea unui UPS pe retea).
  • curatarea periodica a centralei termice pe lemne trebuie facuta obligatoriu; veti scapa astfel de cenusa rezultata prin ardere si veti evita defectarea aparatului in timp, deci veti obtine o prelungire a vietii aparatului. Pentru ca, in timp, pe peretii camerei este posibil sa se acumuleze condens care va favoriza formarea gudronului, este bine sa curatati peretii periodic, iar daca aveti la indemana, puteti sa folositi din cand in cand in respectiva camera un dezumidificator. Dezumidificatorul va scapa de condens si de excesul de umiditate, inclusiv este util in prevennirea formarii mucegaiului in aceste camere, iar cei ce folosesc astfel de centrale cunosc despre ce este vorba. Cumparati un dezumidificator si folositi-l din cand in cand in camera unde aveti instalata centrala si nu veti regreta. De asemenea, acest aparat poate fi folosit si in alte camera cu grad ridicat de umiditate, mai ales in perioada de toamna si primavara, cand se creaza climatul favorabil in aparitia mucegaiului in locurile cu exces de umezeaza.
  • asigurati-va ca aveti echipamente automate pentru centrala termica cu lemne, pentru a va asigura temperaturide 60 – 65 de grade C. Astfel, este indicat sa folositi: pompa laddomat, regumat oventrop, termoventil, pompa de bay-pass, etc.
  • nu neglijati mentenanta, chiar daca v-a expirat contractul de garantie, este indicat sa incheiati un contract de post-garantie care sa va asigure asistenta de specialitate si o reducere importanta la achizitia unor piese de schimb; este bine ca acest contract post-garantie sa includa si doua verificari anuale, una evident la inceputul perioadei de iarna, iar una la finele ei.
  • nu puneti in functiune centrala dupa cum aveti chef, ori bani. Lasati sa se ocupe de punerea in functie firma autorizata care v-a furnizat centrala, altfel veti pierde garantia;
  • folositi detectoare de fum automate pentru camera unde v-ati instalat centrala, pentru a preveni viitoare accidente;
  • folositi pe cat posibil lemn uscat in alimentarea centralei termice;
  • daca folositi lemn verde, curatati mai des centrala, pentru ca lemnul verde lasa mai multe reziduri, de asemenea, si cosul trebuie verificat si curatat mai des in acest caz.
  • orice incendiu survenit la o astfel de centrala se stinge, conform normativelor in vigoare doar cu nisip, deci, este interzisa utilizarea apei in stingerea incendiilor la o centrala termica pe lemne. Pentru a respecta acest punct, asigurati-va ca aveti in permanenta langa centrala o lada cu nisip.
  • intreruperea functionarii centralei termice pe lemn, in timpul perioadelor de inghet, trebuie facuta cu respectarea unor norme; astfel, asigurati-va ca folositi antigel pentru instalatii, nu goliti instalatie de lichid, pentru ca va aparea coroziunea in timp, atat la centrala cat si la calorifere;
  • verificati presiunea din centrala atunci cand nu este foc in centrala (deci, la rece); aceasta presiune trebuie sa aiba valori cuprintre intre 0,5 si 1,5 bari, insa, acest lucru depinde si de tipul centralei;
  • nu alimentati cu apa centrala, daca termperatura este foarte ridicata, alimentarea se face tot la rece, cand centrala este oprita.
  • pentru a controla temperatura in camera, este indicat sa va montati o vana de ameste si niste robineti corespunzatori; pentru sugestii intrebati specialistii, pentru ca aceste echipamente trebuie sa corespunda tipului dumneavoastra de centrala termica pe lemne.

Spre deosebire de centralele pe gaz, cele pe lemne nu sunt intr-o gama numeroasa, de aceea trebuie atentie la achizitionare.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies