Tu stii sa alegi tapetul pentru casa ta?
Cum folosesti tapetul in amenajarea casei, cum il alegi, cum il montezi – sfaturi practice, idei
Daca nu stii cum sa alegi tapetul pentru casa ta, iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta cu siguranta sa faci alegerea potrivita.
In primul rand trebuie sa stii ca sunt doua mari tipuri de tapet, si anume, tapetul cu suprafata imprimata si tapet cu textura in relief. Ultimul tip poate fi vopsit.
Tapetul, insa, are multe variante, daca intram in detalii: poate fi pictat, imprimat, in relief, din material textil, din vinilin, fara imprimeu, uni, etc.
Ultimele tendinte in materie de tapet sunt indeosebi legate de texturi, care mai de care mai sofisticate si mai atragatoare pentru clienti.
Exista pe piata in ultima vreme un taepet fabricat din fibre netesute, care se aplica pe perete usor, din cauza ca adezivul se da doar pe perete, nu si pe tapet. Avantajul major al acestui tapet este ca lasa peretele sa respire, nu creaza condens si deci paretii nu se vor mucegai in timp.
Cel mai utilizat tapet la scara larga este tapetul din hartie.
Cum alegi tapetul potrivit pentru casa ta?
Daca vrei sa ai un ambient relaxant, trebuie sa alegi un tapet in stilul incaperii, in functie de caracteristicile si dimensiunile incaperii. Daca avem o camera mica este de preferat sa alegem un tapet cu motive mici, declicate. Daca avem o camera mare vei obtine un efect vizual de impac daca alegi un tapet cu motive mari.
Pentru a crea senzatia de spatiu la o incapere mica este indicat sa se aleaga un tapet cu reflexe metalice. Acest tapet care va reflecta lumina va da impresia de spatiu mai mare.
Daca ai o camera cu inaltime mica este indicat sa alegi un tapet cu linii verticale, ori cu forme de caramizi, ori linii orizontale.
Daca ai un spatiu mare, posibilitatile de amenajare sunt multiple. Poti alege un tapet sofisticat cu motive generoase.
Pentru camerele mari, cum sunt de exemplu sufrageriile se potriveste un tapet colorat cu modele. Pentru camerele mici este indicat sa alegi un tapet cu motive mici, in culori cat mai diafane, sterse, uni.
Pentru camerele intunecate este bine sa alegem un tapet in culori vii, care sa dea impresia de viata, sa coloreze spatiul. Alege culori deschise, metalice daca se poate care sa creeze reflexe si sa lumineze spatiul. Sunt potrivite tonurile de alb si nuantele metalice, care vor aduce o ambianta calda, prietenoasa. Pentru incaperile intunecoase se potrivesc culorile de genul: alb, alb metalizat, roz, portocaliu, galben, galben metalizat, etc.
Pentru spatiile luminoase avem de unde alege cand vine vorba de tapet pentru ca in aceste incaperi se potrivesc toate nuantele de culori. Merg atat culorile tari, clare de genul rosu, verde, albastru, biolet, gri, cat si culori deschise de genul roz, galeben, portocaliu, alb, etc.
Daca alegem tapet pentru bucatarie, trebuie sa cautati in primul rand un tapet functional pentru aceasta incapaere. Bucataria este un loc unde se creaza abur, condesul fiind la el acasa. Alegeti un tapet care lasa peretii sa respire, care nu patreaza condensul. Trebuie sa fie un tapet rezistent la umezeala in timp. De asemenea, avem nevoie pentur bucatarie de un tapet lavabil, astfel incat sa-l poti curata daca se murdareste.
Pentru baie nu se recomanda tapetul, pentru ca nu sunt conditii propice pentru o asa amenajare. Dar, poti sa gasesti si tapet potrivit pentru baie, cu conditia sa-l alegi cu grija si sa respecte caracteristicile impuse pentru o astfel de incapere. Trebuie sa lase peretii sa respire, sa fie rezistent l umezeaza de lunga durata, sa reziste la abur. Tapetul din baie trebuie aspirat frecvent si curata cu o carpa in fiecare saptamana pentru a inlatura excesul de condens.
Pentru dormitor putem alege un tapet odihnitor, de preferat sa fie unul care sa nu ne atraga atentia, sa nu ne disturbe linistea. Nu alegem un tapet cu imagini in dormitor, e de preferat sa alegem un stil clasic, elegant, de preferat uni, in culori cat mai neutre – gri, bleu, crem, alb, bej, auriu, galben.
Pentru living putem alege cam orice tapet, avand in vedere ca este camera cea mai mare din casa si de regula este si cea mai luminoasa. Puteti alege tapetul dorit in functie de caracteristicile incaperii. Daca vrem sa fim extravaganti, putem opta pentru un tapet din fibra textila ori cel realizat pe suport din fibra netesuta. Tapetul pentru living este unul ce merita atentia noastra, datorita frecventei de utilizare a acestei incaperi. Alegeti un tapet care sa creeze atmosfera propice pentru camera amenajata. Puteti alege dungi, figuri geometrice, peisaje, motive florale, etc.
Pentru birouri si camerele de lucru este important sa alegi un tapet care sa nu te disturbe de la activitatile tale. Mergi pe culori sterse, luminoase, fara motive mari.
Cum se monteaza tapetul intr-o incapere?
Tapetul poate fi montat de un specialist ori de detinatorul casei. Evident, este de preferat sa fie montat de un specialist pentru ca aceasta operatie nu este una tocmai usoara. Si nu dorim sa obtinem niste pereti imperfecti.
In primul rand trebuie sa obtinem masurile exacte a camerei pe care o tapetam.
Dupa ce se pregateste tapetul la dimensinile potrivite si imbinarile potrivite spatiului, se trece la curatarea peretilor.
Peretii trebuiesc curatati foarte bine, trebuiesc neteziti si analizati cu atentie sa nu avem mucegai ori alte astfel de probleme.
Trebuie sa ai la dispozitie uneltele necesare montarii tapetului si adezivul compatibil cu tapetul si peretii.
La masurarea incaperilor se tine cont de modelul tapetului, astfel incat la imbinari sa avem exact aceleasi elemente. Daca este un tapet cu modele clare, este indicat sa masuram cu grija astfel incat sa potrivim perfect trecerile de la o rola la alta.
Alegeti intai un punct de plecare. Puteti incepe de la usa ori de la fereastra. Este bine ca inainte de a incepe sa numerotam foile de tapet, aranjate cu grija si potrivite dupa dimensiuni, in functie de camera si modelul tapetului.
Adezivul se prefera inainte si se aplica cu o rola ori o pensula. aplicarea adezivului se realizeaza dinspre mijloc spre extremitati. Apoi adezivul se aplica pe perete.
Pe perete, adezivul se aplica de sus in jos. Tapetul se aplica de la nivelul tavanului, lasandu-se 1-2 cm deasupra tavanului. Acest surplus se va elimina ulterioe. Se preseaza bine tapetul cu o rola de cauciuc pentru a limina aerul acumulat in spate. Se indeparteaza de asemenea excesul de adeziv cu o carpa.
Nu uitati ca inainte de inceperea operatiei de montare a tapetului sa va protejati podeaua si alte elemente din incapere. Pentru podea puteti folosi o folie de plastic.
Tot inainte de instalarea tapetului este bine sa va protejati mainile cu manusi si sa aveti o imbracaminte adecvata.









