Cum sa amenajezi o mica gradina in locuinta ta
Va oferim astazi cateva sfaturi si idei despre felul cum poti sa amenjezi o gradina mica intr-un spatiu functional.
Sfaturi utile despre amenajarea unei gradini mici
Chiar daca aparent nu este ceva iesit din comun, o gradina mica are potential si poate sa conteze mai mult decat crezi pentru spatiul din jur.
Daca ai o curte dreptunghiulara pe care nu prea ai cum s-o folosesti altfel, ori poate ai un mic spatiu nefolosit in spatele casei sau poate o gradina inghesuita lasata in paragina… Iata cateva premise de la care poti sa pleci pentru amenajarea unei gradini mici.
O amenajare ingenioasa cu siguranta va schimba total infatisarea curtii voastre, iar mica gradina care in aparenta nu va spunea nimic la inceput, se va dovedi o oaza incredibila pentru relaxare.
Cum transformi un spatiu intr-o mica gradina?
In primul rand trebuie sa dam functionalitate spatiului. Daca suntem limitati de dimensiuni, trebuie sa ne axam pe lucrurile cu adevarat importante, pentru ca in aceasta idee orice milimetru patrat conteaza.
Apoi, trebuie sa te gandesti daca vei primi la un moment dat invitati in gradina sau nu. In cazul in care ai de gand sa primesti invitati, trebuie sa gandesti spatiul de asa natura astfel incat sa fii o gazda primitoare iar acestia sa se simta bine.
Confortul pe care doresti sa-l asiguri, tie, familiei tale, oaspetilor la un moment dat, trebuie sa fie pe primul loc.
Cateva ponturi de ajutor in amenajarea unei gradini mici confortabile:
- alege scaune pliabile ce pot fi debarasate usor in caz de vreme rea oi cand nu e nevoie de ele
- masa poate fi de asemenea extensibila, ori daca preferi si e suficient loc poti alege o masa fixa pentru orice anotimp
- nu este indicat sa ai multe elemente fixe, pentru ca la un moment dat invitatii pot sa stea jos si pe niste perne comode in jurul unei mese joase
- daca ai o masa dreptunghiulara fixa, te sfatuiesc sa adopti ideea unor banci in detrimentul scaunelor
- pentru un confort in functie de anotimp poti instala afara un semineu pe gaz sau pe lemn, iar vara mici fantani arteziene pentru racoare
- o gradina, oricat de mica ar fi, nu trebuie sa-i lipseasca plantele; asigurati-va ca alegeti plante potrivite climatului ce pot fi mutate cu usurinta si depozitate eventual pe timpul iernii (sunt multe plante care intra in hibernare iarna si le puteti pastra in locuri racoroase si intunecate).
Ce vrei sa plantezi in gradina?
Daca esti persoana careia ii plac florile si vrei sa fii incojurata de ele tot anul, poti alege un mix de plante cu inflorire alternativa de care sa te bucuri pe tot parcursul anului.
Atunci cand iti plac plantele cu frunze si eventual arbustii, poti opta pentru ceva potrivit dimensiunilor si formei spatiului, avand in minte in permanenta ca acele plante pot creste si s-ar putea sa te bucuri nu doar de umbra ci si de un spatiu mult mai mic in timp.
In caz ca preferi ierburule aromatice poti sa adaugi cateva ghivece in jurul gradinii tale.
Pana la urma, pentru o persoana practica exista solutii dintre cele mai ingenioase. Sunt legume care pot fi deosebit de decorative, cum sunt unele specii de fasole agatatoare cu flori incantatoare. Chiar si un dovleac de placinta sau o tartacuta pot fi minunate intr-o gradina.
Cand spatiul e limitat, fireste ca trebuie sa te axezi pe lucrurile importante si sa tii in frau imaginatia si dorintele.
E bine totusi daca mergi pe cultivare, sa te asiguri ca ai un pamant confort, iar daca nu il ai, poti sa-l cumperi de la inceput. Ulterior va fi complicat sa remediezi aceasta situatie.
Pana la urma ideea e sa profiti la maxim de fiecare palma de pamant si sa faci in asa fel incat mica ta gradina sa devina un spatiu functional, relaxant.
Ce faci daca nu ai spatiu de plantat?
Nicio problema! Poti folosi ghivece! Exista astazi de toate dimensiunile, unele chiar uriase. Nu trebuie sa te limitezi la un covor de plastic verde, poti sa aduci in gradina ta prospetime cu cateva ghivece cu plante verzi.
Vase mari, rotunde sau dreptunghiulare pot insufletii atmosfera gradinii. E bine ca forma lor sa-ti permita asezarea in apropierea unui perete, pervaz ori suport, astfel incat sa fie aparate in caz de intemperii.
Bine, acum nu e indicat nici sa indesi zeci de ghivece pe un metru patrat. Fa in asa fel incat spatiul sa ramana aerisit, placut de privit si de respirat.
Daca optezi pentru ghivece mari, vezi ca sunt unele pe roti – mult mai practice cand vine vorba de mutat dintr-un loc in altul. Mutarea poate fi buna si pentru flori – daca e vorba de deplasare in functie de temperaturi, de modul cum ajunge soarele la ele.
Iata, deci, ca poti sa-ti amenajezi o gradina mica fara mare efort chiar intr-un spatiu ingust.
Cel mai important lucru este sa avem in minte functionalitatea spatiului atunci cand amenjam si sa profitam din plin de tot potentialul locului.
Noi v-am oferit candva si niste idei folositoare pentru amenajare balcon.
In concluzie
Chiar daca nu vom avea o gradina mare, ne putem bucura in voie de mica noastra oaza amenajata potrivit.
Fireste ca pentru un spatiu mic este nevoie de ingeniozitate. De exemplu, cand alegem plantele ar fi bine sa optam pentru unele compacte, care nu vor creste prea mult in timp.
In occident sunt la moda peretii din plante amenajati pe cate un cadru cu frunze si sport pentru ghivece. Aproape la orice gradina mica vezi un astfel de perete.
Dar, ideile pot fi nenumarate: roti de masina in care sa plantezi flori colorate, vase din lut sparte care nu-ti mai folosesc, impletituri din rachita, tarnuri vechi etc.
O astfel de idee aduce intimitate gradinii tale. Daca ai avea un spatiu generos ai planta arbori inalti care sa-ti asigure intimitatea. In lipsa insa, ne descurca cu ce avem.
Nu trebuie sa ne ferim de plante cataratoare pentru ca ele dau umbra si creaza un spatiu placut familiar. Poti alege zorele, vita de vie, iasomie, mana maicii domnului etc.
Fii cu bagare de seama la alegerea mobilierului de exterior. Daca ai o gradina mica, nu ai nevoie de niste fotolii mari care sa inghita tot spatiul. Alege modele mai mici, confortabile, nu masive.
Si nu in ultimul rand, gradina ta trebuie sa fie ordonata si curata. Aceste doua aspece creaza un sentiment de bine, de relaxare, de confort.