3 tipuri de mobilier pentru relaxare
Va aducem astazi in atentie o categorie aparte de mobilier, si anume, unul cu tinta clara – relaxarea.
Idei practice pentru confortul casei tale
Stim ca este greu sa gasesti combinatia potrivita de mobilier astfel incat sa obtii confortul dorit de tine, fie ca este vorba despre amenajarea unui interior ori exterior.
In occident exista o anume categorie de mobilier cunoscuta drept happy furniture ori happy home furniture.
In Romania acest concept este unul mai putin cunoscut, desi a inceput sa apara firav in unele magazine online de home design.
De-a lungul timpului, unii cercetatori au incercat sa masoare fericirea dintr-o casa, atat la nivel calitativ, cat si cantitativ. Astfel de calcule pot aduce zambetul pe buze unora, insa, ele se bazeaza indeosebi pe lucruri cunoscute, clare, schematizate.
Din aceste cercetari au rezultat doua directii care infuluenteaza fericirea unor locuitori ai unei case. Pe de-o parte este vorba de bunatatea persoanelor ce locuiesc in ea si pe de alta parte de bunul gust in design.
In astfel de studii nu au fost implicati doar arhitecti, ci si sociologi, psihologi, finantisti, constructori, specialisti in moda si design.
A-ti crea un stil de viata frumos, implica in fapt un echilibru pe care trebuie sa-l ai cu tine si cu cei din jur, dar si cu lucrurile din jur.
Sa fii beneficiarul unui design bun, implica o baza emotionala stabila existenta. Nu ai cum sa obtii relaxare prin constrangere, si nu ai cum sa simti fericirea prin proiectii exterioare tie.
In presupunerea ca de echilibrul vostru emotional si de celalte aspecte ce tin de voi insiva si de de cei apropiat voua va ocupati constant, noi ne vom concentra pe partea de bun gust in design.
Mobilierul fericit nu este doar un concept abstract, ce vine de undeva de departe si trece pe langa noi ca o fata morgana.
Mobilierul fericit este cel care aduce in viata noastra acea lumina generata de relaxare si confort dar si de starea de echilibru datorata unei bune convietuiri cu celelalte aspecte de design din propria noastra locuinta.
Din punctul multora de vedere, problema principala a designului este pretul. Costul mobilierului ii intristeaza pe multi. Si daca ati avut ocazia sa mobilati de la zero o locuinta, cu siguranta nu vi se pare stranie aceasta apreciere.
Asadar, ideile noastre vor tine cont indeosebi de pret si abia apoi vom aduce in discutie si alte aspecte.
O mobila care sa aduca multumire in viata ta trebuie sa se gaseasca intr-o legatura depdenta intre tine ca emanator si restul calitatilor mobilierului.
Chiar daca totul se deruleaza la nivel de perceptie, oamenii de stiinta au incercat sa sublineze tendinta mobilierului modern de azi catre flexibilitate, usurinta si dematerializare.
In acest context ne-am gandit sa va propunem trei concepte diferite (nu intru totul) de relaxare, care sa intruneasca pe cat posibil cerintele unui mobilier fericit.
Fotoliile puf
Cand te gandesti la fotoliile puf, asocierea cu relaxarea vine aproape instantaneu.
Sa te afunzi intr-o perna mare si moale care sa-ti cuprinda parte din corp, este in esenta un inceput de fericire.
Dar, calitatea unui fotoliu puf din perspectiva fericirii oferite celor ce-l foloseste, nu deriva doar din efectul de moale si pufos. Mai este ceva, un fel de reintoarcere la copilarie, la dorinta de joaca. E o imbinare intre relaxare si senzatia ca-ti reda vioiciunea copilului.
Nu stiu altii cum se simt, dar mie fotoliile puf imi dau senzatia unui nor pufos care te iinvaluie placut de nu-ti vine sa te mai ridici.
Un fotoliu tip para poate sa-ti sustina bine spatele si sa te relaxeze in acelasi timp, fiind foarte util celor ce au probleme cu coloana.
Asadar, ne-am lamurit, cand vine vorba de confort, un fotoliu puf este topul relaxarii.
Pe langa confortul de netagaduit oferit de aceste fotolii puf, mai ne alegem si cu un stil modern pentru propria locuinta, greu de atins cu o alta piesa de mobilier.
Usurinta cu care poate fi mutat un astfel de fotoliu il face foarte versatil pentru orice locuinta, indiferent de marimea ei.
Pentru ca v-am promis ca vom tine cont de pret in aceasta evuale a noastra, am pus in top fotoliile puf, din pricina pretului lor mic.
Amenajarile in stil shabby chic
Stilul shabb chic este unul ce emana liniste, relaxare, confort. Cu astfel de piese de mobilier nu ai cum sa dai gres, in cazul in care iti doresti un stil sofisticat dar totodata confortabil.
In fapt, stilul shabby chic nu se regaseste doar la nivel de piese de mobiler, el incepand de la peretii albi si tapetul in tonuri calde care creaza deja un ambient potrivit pentru piesele de mobilier tipice.
Mobilierul este deschis la culoare, cu accente de alb, gri, bej, roz. Are ornamente si texturi, are elemente decorative din lemn.
Mobilierul stilului shabby chic poate fi cumparat ori realizat chiar de tine prin adausi pe un mobilier clasic.
Ajungand din nou la pret – un aspect important al analizezi noastre, ne-am bazat pe ideea ca cu putina cercetare si informare, multi dintre noi pot adapta stilul shabby chic in propria locuinta.
Shabby chic nu inseamna insa doar mobila, inseamna si tablouri vechi, vaze deosebite, textile unice, si alte obiecte artizanale.
Podeaua este un element unic in stilul shabby chic, aceasta fiind in special din lemn, lemnul care este baza oricarui interior personalizat in acest mod.
Conceptul Hygge
Un concept specific stilului de viata danez, Hygge a inceput sa se extinda astazi in lumea intreaga sub o forma sau alta.
La noi, de exemplu, multe magazine online de mobila au inceput sa aloce spatii vaste acestui concept, si nu doar la nivelul pieselor de mobilier, ci si la nivel de obiecte decorative si accesorii diverse pentru locuinta.
Hygge este un stil ce celebreaza placerile vietii, de aceea si incadrarea noastra in categoria ideilor de relaxare de la care am pornit.
Adeptii stilului Hygge investesc in mobilier de calitate, canapele confortabile, fotolii moi si pufuri fel de fel.
Relaxarea este in fapt cuvantul de ordine in Hygge.
Pe langa obiectele de mobilier, mai avem aici de-a face si cu lumini difuze, corpuri de iluminat minimaliste, culori neutre, texturi variate, decoratiuni ce transforma o casa in acasa.
Asa cum v-am promis la inceput, am vneit astazi spre voi cu trei idei de relaxare, si nu orice fel de idei, ci unele relativ ieftine (si aici nu ne referim doar la ideile de fotoliu puf ieftin, ci in general).
Recapituland un pic, am inceput acest top subiectiv al nostru cu fotoliile puf, o oaza de relaxare acceibila aproape oricui.
Am trecut mai apoi prin stilul shabby chic, un stil flexibil la indemana multora dintre noi.
La sfarsit am adus in atentia voastra conceptul Hygge, si nu ar fi avut cum sa lipseasca din aceasta enumerare a noastra tocmai esenta placerii si fericirii, si nu doar in privinta home design-ului ci a unui stil de viata propriu-zis.
Speram sa va fi incantat acest periplu relaxant al nostru si speram sa va fie de folos ideile pe care le-am impartasit cu voi.