Secretele unei locuinte „aerisite”

Vrei sa ai o locuinta aerisita, sa dai impresia de spatiu marit? Iata cateva secrete pentru a obtine un astfel de decor

Interioarele aerisite sunt greu de obtinut, mai ales in zilele noastre, cand tendintele fiecaruia dintre noi de a cumpara mici obiecte decorative sunt din ce in ce mai apasatoare.

In primul rand, secretul unei locuinte aerisite deriva din culoare. Albul da impresia de aerisire, de marire a spatiului. Evident, daca sunteti dispusi sa sacrificati alte aspecte de design si sa va vopsiti peretii in alb, cu siguranta veti obtine un spatiu mai aerisit.

Spatii de depozitare ascunse – acesta ar fi un alt secret in privinta obtinerii unui decor aerisit. Cu cat avem mai multe spatii la vedere, spatii incarcate cu mici obiecte decorative, cu atat spatiul pare mai incarcat si mai mic.

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

Daca va imaginati o camera alba goala, puteti foarte simplu sa va imaginati aceeasi camera in cele doua ipostaze: cea a spatiilor de dezpozitare ascunse (dulapuri cu usi cat mai ascunse privirilor – manere invizibile) si cea a spatiilor de dezpozitare la vedere.

Un alt secret este, pe langa mentinerea ascunsa a spatiilor de depozitiare, este folosirea pentru dulapuri a unor nuante cat mai apropiate de cele ale peretilor, astfel incat sa existe o curgere, o continuitate – „flow” cum zice englezul.

De exemplu, o bucatarie in care dulapurile au usi in culori mate asemanatoare cu culoarea peretilor, va fi o bucatarie aerisita, spre deosebire de bucataria plina de rafturi si raftulete, pline ochi de diverse obiecte mici si obositoare pentru privitor.

Un decor aerisit se poate obtine printr-o imbinare de elemente, dintre care cele de mobilier si respectiv de textile, sunt cele esentiale.

Asadar, pe langa dulapurile ascunse, cele care devin o continuare a peretilor, mai trebuie sa fim atenti si la textilele de interior, indeosebi la cele de la ferestre. Draperiile sunt un element foarte important pentru un stabilirea stilului unei incaperi. Spre deosebire de alte obiecte textile dintr-o locuinta (pernute, cuverturi, paturi, etc), draperiile si perdelele sunt elemente care pot incarca ori pot decongestiona un spatiu.

Draperiile si perdelele trebuiesc privite ca niste tablouri intr-un spatiu de locuit. Daca vrem o locuinta aerisita, trebuie sa ne imaginam ce tablou vom dori sa privim, si cum vrem sa se incadreze el in decor.

Optimizarea spatiului nu este suficienta pentru a da impresia de spatiu aerisit. Cateva lemente esentiale trebuie sa intregeasca acest aspect, iar ferestrele pot crea elemente de perspectiva, in functie de ce punem ori de ce nu punem in fata lor. Asadar, fiti atenti la ochii casei, si alegeti cu grija draperiile si perdelele.
De l’espace, encore de l’espace

In realitate, si mobila ocupa un spatiu, insa, depinde de noi sa ne organizam asa incat sa nu fim deranjati de prezenta ei, dar nici sa nu fim frustrati de lipsa ei. Evident, pozitionarea mobilei reprezinta un element esential in privinta obtinerii unei locuinte aerisite. De exemplu, daca plasam o canapea enorma in mijlocul unei sufragerii, astfel incat, de jur imprejur sa ne ramane jumate de metru de circulatie, vom avea cu siguranta o incapere aglomerata, care ne va transforma cu adevarat in claustrofobi.

Stilurile fac si ele diferenta cand vine vorba de obtinerea unui spatiu aerisit. Spre exemplu, spatiile moderne minimaliste sunt mult mai potrivite pentru o locuinta aerisita, decat este stilul Shabby Chic. La fel cum si stilul clasic este mult mai aerisit decat un stil traditional.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

Evident, daca nu suntem adeptii unui stil modernist, minimalist, putem opta pentru o imbinare de stiluri, care sa ne si obtina aerisirea despre care vorbim, dar sa ne si ofere confortul unei locuinte primitoare.

Lumina unei locuinte este un alt secret pe care vi-l impartasim, cand vine vorba de obtinerea unui spatiu de locuit aerisit. O luminozitate buna poate crea impresia de spatiu, iar daca nuanta de lumina este in ton cu nuantele de culoare ale peretilor, vom obtine un efect foarte cald, confortabil si primitor.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies