Care sunt cei mai potriviți arbori și arbuști ornamentali pentru grădina ta?

Arborii și arbuștii ornamentali sunt folosiți destul de intens în ultima vreme, în special în zonele urbane pentru decorarea grădinilor și parcurilor.

În grădinile ornamentale se cultivă plante pentru aspectul lor estetic și decorativ.

O grădină cere timp și atenție, de aceea nu este o treabă ușoară să pornești într-o astfel de călătorie. Trebuie să ții seama de multe aspecte, precum utilitatea, timpul alocat, stilul de amenajare și nu în ultimul timp bugetul pe care îl ai la dispoziție.

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

De multe ori suntem tentați să imităm grădinile de prin reviste, dar de cele mai multe ori rezultatul nu este conform așteptărilor. Dar, nu trebuie să disperați. Este normal să fie așa, pentru că există atât de multe diferențe de la un spațiu la altul, de la abordare la alta, încât este aproape imposibil să reproduci o astfel de grădină.

Dar, fiecare grădină este unică în felul său și cu multă răbdare poți obține până la urmă ce îți dorești, chiar dacă nu e identic cu ce ai văzut tu într-o revistă.

Despre grădinile ornamentale

Amenajarea unei grădini frumoase poate decurge bine, atâta timp cât te organizezi și iei treburile pe rând.

E bine să înțelegem că astfel de grădini ornamentale sunt spatii care au în principal scop estetic. Ele sunt menite a fi privite și admirate. Cei pasionați se încumetă să abordeze stiluri complexe, cu o diversitate bogată de plante, arbuști și arbori decorativi.

În grădinile ornamentale, plantele trebuie selectate și aranjate cu atenție pentru a obține un rezultat spectaculos. Efectele vizuale se pot obține printr-o varietate de culori și o diversitate bogată de plante cu frunziș decorativ, ori cu alte elemente decorative cum ar fi fântânile, cascadele, pergolele, etc.

Bineînțeles că orice asemenea grădină începe cu planificarea și designul. Și aici se iau în considerare factori precum: compoziția culorilor, texturile plantelor, proporțiile și aranjamentul spațiilor.

Formele de asemenea pot varia și ele, de la cele simetrice până la cele naturale ori sălbatice.

Astfel de grădini se amenajează în curți rezidențiale, în parcuri publice, în grădini botanice ori în spațiile exterioare ale unor instituții și clădiri comerciale.

Odată realizată o astfel de capodoperă, nu ai decât să te bucuri din plin de relaxare și recreere.

În funcție de stilul pentru care optezi, poți obține o grădină în stil rustic, în stil englezesc, franțuzesc, modern, mediteraneean, japonez etc.

Partea cea mai frumoasă când locuiești la casă este că te poți bucura oricând de colțul tău de natură, fără să trebuiască să mergi în mașină 5 ore pe Valea Prahovei.

Iar vara, o grădină în mijlocul orașului poate fi cu adevărat o binecuvântare. Ce poate fi mai plăcut decât să petreci o seară caldă de vară într-un atmosferă verde, răcoroasă și să te bucuri de ciripit de păsărele și parfum de flori?!

Idei practice pentru amenajarea grădinii tale

Cum vă spuneam mai sus, există multe stiluri din care poți alege, de plante nu mai vorbim. Totul ține de nivelul tău de implicare, de timp și de bugetul alocat.

Fiind vorba de un spațiu exterior nu ne putem limita doar la plante, trebuie să ne ocupă și de pavaje, și de mobilier și de instalații de irigare, de iluminare, plus de îngrijirea ulterioară.

Iată și câteva sfaturi care te pot ajuta în amenajarea grădinii tale:

  • realizează un plan detaliat al grădinii tale. Alege locul potrivit pentru fiecare tip de plantă în funcție de nevoile lor de lumină și sol. Gândește-te și la spațiile de relaxare și la elementele decorative pe care dorești să le integrezi.
  • alege arbori, arbuști, flori care se  potrivesc climatului și solului din zona ta. Plantele native necesită mai puțină întreținere și sunt adaptate la condițiile locale.
  • folosește  diferite nivele de plante pentru a crea un efect de adâncime și pentru a valorifica spațiul în mod eficient. Utilizează plante mai înalte în spatele grădinii și plante mai scunde în față.
  • n-ar strica să utilizezi materiale eco-friendly pentru alei, borduri și mobilier de grădină. De exemplu, poți folosi piatră naturală, lemn reciclat sau materiale compozite.
  • dacă ai intenția de a organiza activități în grădină, trebuie să gândești un loc de luat masa, o zonă fr grătar, un loc de relaxare, bănci confortabile, eventuale hamace.
  • când ți-ai propus să folosești grădina în varii scopuri, trebuie să planifici încă de la început spațiile pentru diverse activități.
  • pentru o grădină cu dimensiuni generoase ai nevoie de un sistem de irigare bine pus la punct, dar și de drenuri pentru a putea colecta apa și a o refolosi la udat.
  • poți adăuga elemente decorative, dar nu în exces, plantele trebuie să fie în prim-planul grădinii.

Arbori și arbuști ornamentali potriviți pentru grădină

Ei bine, când vine vorba de alesul plantelor, preferințele sunt cele care dictează în final opțiunile. Bineînțeles că trebuie să ținem cont și de climă, și de sol, și de buget. Dar, una peste alta sunt destul de multe opțiuni pe care le avem la dispoziție cât să ne putem permite alegeri pe gustul nostru.

Recomandarea noastră este să discutați totuși cu niște profesioniști pentru a face niște alegeri bune. De exemplu, cei de la parcuri.ro ar putea să fie de mare ajutor într-o astfel de situație. Ei au o experiență deosebit de bogată, atât în privința creșterii și îngrijirii plantelor, dar și în privința instalațiilor de irigare, drenaje, instalații electrice, toaletări, tăieri și așa mai departe.

Tot la ei puteți găsi o mare varietate de arbori și arbuști ornamentali. Cei de la parcuri.ro au pepinieră proprie și puteți să le faceți o vizită, fie în campusul de la Agronomie, fie în locația lor din Otopeni.

arbusti

Euonymus alatus „Compactus” – sursa foto: parcuri.ro

Iată o varietate de arbori și arbuști ornamentali potriviți pentru amenajarea unei grădini.

mezoni.ro/
mezoni.ro/

  • trandafiri ornamentali – sunt multe soiuri de trandafiri care pot oferi culoare și parfum grădinii tale. Cu ajutorul trandafirilor ai la îndemână o varietate de opțiuni.
  • magnolia – este un arbore elegant, cu flori mari care înflorește primăvara. Magnoliile aduc eleganță și farmec unei grădini.
  • arbuști cu flori de primăvară, precum Forsythia sau Arborele de mătase japonez (Chaenomeles japonica) – acești vin cu o explozie de culoare după iarnă.
  • arțarul japonez – este un arbore cu frunze decorative care pot adăuga structură în grădină. Arțarul japonez este apreciat pentru frunzele frumoase și multiplele variantele de nuanțe de roșu, portocaliu și galben.
  • liliacul – este un arbore de primăvară spre vară, deosebit de apreciat pentru parfumul său îmbătător, dar și pentru florile delicate. Înflorește în sezonul cald.
  • arbuști cu fructe decorative, precum arbuștii de afin ori zmeur ornamentali – aceștia oferă atât o priveliște frumoasă, dar și fructe comestibile.
  • salcia japoneza – poate fi o alegere minunată pentru o grădină, având un deosebit impact vizual. Are un frunziș spectaculos, cu frunze roz delicate care capătă în timp nuanțe de verde – alb, cu marginile roze.
  • arborele de mătase „Ombrella” – are un frunziș de asemenea de o frumusețe rară. Frunzele și florile sunt de culoare roz. Are un aspect elegant și rafinat. E adevărat că după căderea florilor, rezultatul nu este tocmai încântător în grădină datorită faptul că acestea sunt oarecum lipicioase și greu de adunat.
  • cireșul japonez – este la rândul lui un arbore ornamental, devenit popular în ultima vreme. Are o frumusețe ieșită din comun în timpul perioadelor de înflorire. Florile sunt mari și bogate, de un roz intens. Plus de asta este și un arbore rezistent, ușor de întreținut.
  • euonymus alatus ”Compactus” – este un arbust apreciat pentru frunzișul său compact și culorile vii. Frunzișul său este cu adevărat spectaculos spre toamnă când capătă o nuanță de roșu aprins. Se poate cultiva în diferite tipuri de sol și este rezistent la poluare.
  • copacul țigareta (Catalpa Nana) – cunoscut și sub numele de catalpa pitica, este un copac ornamental cu dimensiuni mici, dar apreciat pentru frumusețea sa. Poate crește sub forma de tufă, cu o înălțime de 1,5 – 2 m. Frunzele mari în formă de inimă au o culoare de verde strălucitor și adaugă un plus de farmec în peisaj. Toamna, frunzișul capătă nuanțe de galben și portocaliu, oferind un spectacol vizual atrăgător.

În final vă spunem că amenajarea unei grădini este o treabă delicată, dar cu niște satisfacții deosebite. Pentru a fi o acțiune reușită, trebuie să ai în vedere toate etapele de lucru, de la planificare, organizare, amenajare și întreținere. Dacă nu te descurci singur, poți apela la niște profesioniști.

Optând pentru arbori și arbuști ornamentași poți face din grădina ta un spațiu deosebit în care să-ți facă plăcere să te relaxezi. Trebuie să reții că fiecare plantă trebuie să fie integrată în peisaj și trebuie îngrijită în acord cu necesitățile ei. Dacă vei avea plante sănătoase și frumoase și grădina va fi la fel, plină de viață și o sursă permanentă de bucurie pentru tine și pentru cei dragi.

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies