Despre centralele termice in condensare

Care sunt avantajele unei centrale termice in condensare si care este perioada de amorsare.

Centralele termice in condensare reprezinta ultima generatie de centrale, ele venind cu imbunatatiri semnificative in privinta sistemelor de incalzire, in sensul cresterii randamentului si scaderii pretului efectiv platit pentru combustibil.

Crescand randamentul centralei, creste in esenta si confortul, mai ales ca aceste modele in condensare ofera un debit mai mare pentru incalzire comparativ cu suratele lor conventionale, pentru aceeasi capacitate efectiva a centralei. Nivelul de eficienta este ridicat, iar economia se pare ca ajunge chiar si la 35%, adica, consuma cu 35% mai putin gaz fata de o centrala conventionala.

Functionarea unei centrale in condensare inseamna reutilizarea gazelor arse si care in mod normal ar fi evacuate si transformarea lor in caldura, prin reincalzirea apei provenita din circuitul de incalzire.

chilipirul-zilei.ro/%20
chilipirul-zilei.ro/%20

Deci, aburul produs de arderea gazelor este utilizat pentru reincalzirea de retur. In acest mod, centrala foloseste mai putina energie, deci, mai putin combustibil pentru a obtine aceeasi incalzire ca la o centrala conventionala. Datorita acestui regim de incalzire dublu, se obtine o economie de 30-35% la consumul de gaze. In acest fel, dumneavoastra ca si consumatori veti plati mai mult pentru gaze.

Prin condensarea gazelor arse, acestea sunt transformate in caldura si nu eliminate in aer, ca la o centrala conventionala, din acest punct de vedere, se face si o reducere a poluarii proportionale cu reducerea consumului de gaze.

Avantajele centralelor in condensare

Avantajul major al centralelor in condensare este ca prin aceasta reutilizare a gazelor arse, se produce constant o incalzire a apei, astfel acest tip de centrale produce un debit mai mare de apa calda decat cele conventionale, tu practic beneficiind de un debit constant de apa calda la temperatura dorita.

Datorita faptului ca ele transforma gazele arse in condens, insa, practic le refoloseste, trebuie sa aveti in vedere si o scurgere pentru acest lichid obtinut din condensare. Aici intervin niste probleme, in sensul de dezavantaje la acest tip de centrala.

Daca evacuezi acest condens catre exterior, va fi foarte greu sa echipezi conducta de evacuare astfel incat ea sa nu inghete pe timpul iernii. Din acest motiv, unii prefera sa evacueze in interior, fie printr-un circuit integrat in instalatia sanitara a locuintei, fie prin diverse improvizatii. Trebuie sa aveti grija la improvizatii, sa nu lasati vasul in care evacuati sa se umple, pentru ca furtunul va refula, iar centrala se va opri, in cel mai bun caz.

Datorita sistemului de condensare si al faptului ca aceste centrale utilizeaza un ventilator si o vana de gaz modulanta, se reduc astfel foarte mult cheltuielile cu combustibilul. Prin aceasta tehnologie, costurile se reduc enorm, pentru ca tu vei contra temperatura din instalatie in functie de temperatura aerului.

Cum poti face economie?

Daca atasezi acestui sistem si un termostat, atunci vei obtine o reduce substantiala a consumului de gaze si un confort termic foarte bun ce-ti va asigura o incalzire optima.

Dintre componentele centralei in condensare, cea mai importanta este asa numitul sifon de condens. Acesta este folosit la directionarea condensului si la refolosirea gazelor evacuate.

Centralele in condensare au un sistem electric cu afisat foarte util, majoritatea lor fiind cu autoevaluare, afisand in cazul unor probleme diferite coduri, iar utilizatorul nu are decat sa compare respectivul cod cu cele inscrise in cartea tehnica pentru a constata problema aparuta. Nu mai vorbim de numeroasele functii pe care le veti intalni la acest tip de centrala, de la functia de ambient (vara, iarna, vacanta, impotriva inghetului, etc), pana la functii de oprire automata in caz de forta majora.

O calitate speciala a acestor centrale in condensare este si silentiozitatea. Sunt printre cele mai „linistite” centrale, iar acest lucru vi-l poate confirma un posesor al unei astfel de centrale, mai ales ca inainte am detinut una conventionala; diferenta este foarte mare. Daca la centrala conventionala (situata pe balcon si care este bine izolat fata de restul apartamentului) ni se parea ca suntem atacati de bombardiere rusesti, la cea prezenta, in condensare, auzim doar un zgomot slab in momentul pornirii. Zgomotul mediu al unei astfel de centrale in condensare se invarte in jurul a 30-35 decibeli.

Am lasat la final faptul ca aceste centrale in condensare sunt cele care sunt „pe plac” comisiei europene, adica cele care se incadreaza in cerintele privind condumul de energie. De asemenea, poluarea produsa de aceste centrale se incadreaza in normativele europene si probabil cei ce detin astfel de centrale vor fi mai putin afectati de noua taxa pe poluare pe care Guvernul doreste s-o introduca.

Aveti centrala termica in condensare?

Daca n-aveti o astfel de centrala termica, in curand s-ar putea sa aveti nevoie de una.

Se pare ca in acest an, \se va implementa si la noi directivele ErP referitoare la comercializarea produselor ce au un anumit nivel al eficientei energetice. avand in vedere ca doar centralele termice in condensare ating acest prag, s-ar putea ca din acest an sa fiti nevoiti sa va achizitionati o astfel de centrala termica.

Piata din Romania va fi destul de afectata de aceste directive, daca tinem cont ca majoritatea populatiei detine centrale vechi, cu un alt standard de eficienta, care nu corespunde de niciun fel cerintelor actuale.

Pe de-o parte, aceste vesti nu sunt rele pentru comerciantii centralelor termice in condensare, pe de alta parte nu stim exact cum se va aplica in Romania aceasta legislatie europeana.

Daca ne imaginam ca de maine spunem ca toate centraelle termice ale romanilor nu mai corespund din punct de vedere al eficientei, si trebuiesc schimbat, atunci avem o imaginatie foarte bogata. Evident, ca n-o sa se schimbe nimic peste noapte, adica o astfel de implementare ultra-rapida ar duce la adevarate revolutii sociale.

Tinand cont de eforturile financiare facute deja de oameni pentru a-si achizitiona o centrala termica, nu vad cum aceeasi oameni ar renunta brusc peste noapte la costurile deja efectuate, doar pentru a-si achizitiona o alta centrala termica, de data asta in condensare, mai eficienta, insa mult mai scumpa.

Stirile din presa suna ca si cum ar veni potopul odata cu aceste directive de eficientizare a consumului.

Cum eficientizam consumul?

Ce inseamna asta? Inseamna ca din acest an, comerciantii vor fi nevoiti sa vanda doar centrale termice in condensare, cele care au o eficienta termica superioara.

Aceste directive ar trebui sa aiba ca efect scaderea consumului de gaz si astfel ar trebui sa se si reduca factura la gaze si sa ramana mai multi bani in buzunarele cetatenilor. Insa, pana la aceste economii, ar trebui sa ne facem unele pentru a ne achizitiona o astfel de centrala termica in condensare.

Acum sa vedem si care sunt costurile. Spre exemplu, la Romstal o centrala termica Riello la 24W, costa in medie 2.000 lei. O centrala termica Riello in condensare la 25kw costa in medie 4-5.000 de lei. Deci, de doua ori mai mult. haideti sa vedem ce inseamna o amortizare a cheltuielilor in timp. Daca presupun ca incalzesc un apartament cu doua camere, iar gazele pe timp de iarna costa cam 300 de lei pe luna, atunci considerand 5 luni de iarna integrale, vom plati 1500 lei anual. Conform specialistilor, o centrala termica in condensare consuma cu cca. 25-30% mai putin decat una cu tiraj fortat. Ce inseamna asta? Inseamna ca pe timpul celor 5 luni de iarna, eu in loc de 1500 de lei, voi plati 1050 de lei, adica cu 450 de lei mai putin, daca consider o economie de 30%. Daca am scos 450 de lei intr-un an, inseamna ca in cca. 4-5 ani de zile mi-am amortizat cheltuielile pe care le-am efectuat pentru a-mi cumpara centrala termica in condensare mai performanta din punct de vedere al consumului de gaz.

Utile despre centralele in condensatie

Ce mai trebuie sa stiti despre centralele termice in condensatie. Sunt ele utilizabile in orice spatiu?
Despre centralele termice in condensatie noi am mai discutat, de aceea ne-am propus astazi sa nu revenim asupra functionarii lor, ci sa vorbim despre alte aspecte utile care v-ar putea fi de folos.

Spre exemplu, cat condens rezulta in urma functionarii unei centrale termice in condensatie? Ei bine, aceasta este o informatie cat se poate de utila, pentru ca de ea depinde foarte mult pozitionarea centralei termice in apropierea unui circuit de evacuare.

Pentru a intelege despre ce vorbesc, va voi spune ca, am avut o experienta cu centrala termica in condesnatie pe care o folosesc in prezent. Achizitionata acum trei ani, in fuga, toamna tarziu, dupa ce m-a lasat balta vechea centrala, a fost selectata dupa capacitate, fara sa cunoastem detaliile de functionare. Asa ca, ne-am ales cu o centrala in condensatie fara sa stim cu ce se mananca acest sistem de incalzire.

Toate bune si frumoase, am instalat centrala, am scos si un sistem de evacuare in exterior. Pana a venit un inghet major si ne-a inundat baconul. Teava de evacuare de la exterior inghetase, iar apa de condens de la centrala refulase in balcon. Pentru ca nu am prevazut initial un circuit de scurgere pentru centrala, de atunci avem un recipient (o galeata mai bine zis) in care, se scurge condensul. Iarna, cand este gerul aprig, o data la doua zile se strang in jur de 10 litri condens. Asa ca, daca cumva uitam sa deversam recipientul, ne alegem cu inundatie. Iata ca, la intrebarea, cat condens rezulta in urma functionarii unei centrale termice in condensatie, va pot rapsunde ca pentru un Ariston de 28 kw, cand afara temperaturile sunt extrem de scazute, rezulta un volum de cca 10 litri/48 de ore.

CENTRALE TERMICE IN CONDENSARE ROMSTAL
CENTRALE TERMICE IN CONDENSARE EMAG

mezoni.ro/
mezoni.ro/

Pentru cei ce vor instala circuit de evacuare pentru apa rezultata din condensul eliminat de o centrala termica in condensatie, trebuie sa tina cont de caracterul coroziv al acestei ape, puternic acid. De regula se instaleaza cateva filtre pe traseul circuitului.

Una peste alta, lasand la o parte inconvenientul condensului eliminat, acest tip de centrale in condensatie chiar merita, tinand cont de economiile in timp la consumul de gaze. Fireste, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere atunci cand va achizitionati o centrala termica in condensatie este sa fie adaptata la nevoile voastre (sa aiba o capacitate care sa acopere volumul util al locuintei si cel al apei calde utilizate de familia voastra).

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies