Ce s-a ales de centrala termica ecologica?
Cu cativa ani in urma se lansa cu mare fast o noua inventie a romanilor: centrala termica ecologica.
Despre centrala termica ecologica, inventata de romani nu se mai aude nimic. Numita EcoHornet, centrala ecologica 100% inventata de fratii Aurel si Iulian Hornet, parea sa rupa gura targului, la momentul respectiv (2010) existau deja comenzi masive din Germania si chiar pe piata romaneasca.
La o simpla cautare pe internet, aflam ca acest tip de centrala este la vanzare, fiind denumita „o noua victorie in domeniul energiilor regenerabile”.
Centrala termica ecologica sau centrala pe paleti, asa cum este ea denumita de inventatori, presupune o ardere completa fara fum, adica o ardere ecologica. Va intrebati pe ce functioneaza? Functioneaza cu biomasa granulara sub forma de paleti si poate fi folosita atat pentru incalzirea locuintelor dar si pentru obtinerea apei calde.
Astfel de sisteme de incalzire functioneaza atat prin racordare la sistemul clasic de calorifere, dar si pentru incalzirea prin pardoseala, ele putand fi alimentate chiar si prin panouri solare ori pompe de caldura.
Conform specialistilor, randamentul acestei centrale termice ecologice se apropie de 98%, acest lucru inseamnand in fapt ca se arde atat combustibilul folosit dar si fumul rezultat. In urma acestei arderi rezulta un fel de cenusa (2Kg/tona de lemn folosit), cenusa putand fi folosita ca si ingrasamant.
Aeste aparate functioneaza cu termostate de camera, termostat ambiental ce ofera utilizatorului un confort sporit, printr-o incalzire uniforma, confroma cu necesitatile locuintei.
Centralele ecoHORNET sunt centrale sigure, dotate cu sisteme de protectie, cu senzori de temperatura ce pot determina in momente de avarie intreruperea functionarii. Daca aveti in plan sa va instalati un astfel de sistem de incalzire, vedeti lista firmelor autorizate ecoHORNET din Romania.
Aceste cenntrale ecologice au in alcatuire mai multe componente: :cazan, arzator, sistem de alimentator, buncar, exhaustor, kit evacuare-admisie, bloc de siguranta cu manometru de presiune, panou de automatizare full-protection, termostat ambiental radio, fluxostat, vana cu 3 cai pentru circuitul anticondens, toata gama de senzori de comanda si de protectie.
Pretul unei centrale termice ecoHORNET:
- CTP20, cu o putere de 20-35 kW, pretul este 7500 euro;
- CTP40, cu o putere de 40-55 kW, pretul este de 9600 euro;
- CTP60, cu o putere de 60-75 kW, pretul este de 12100 euro;
- CTP100, cu o putere de 90-125 kW, pretul este de 18050 euro;
- CTP200, cu o putere de 150-225 kW, pretul este de 21520 euro;
- CTP300, cu o putere de 250-325 kW, pretul este de 31250 euro;
- CTP400, cu o putere de 350-400 kW, pretul este de 35300 euro;
- CTP500, cu o putere de 450-500 kW, pretul este de 38250 euro;
Pentru siguranta centralei termice ecologice la posibile fluctuatii de tensiune ori intreruperi ale curentului electric, veti primi si un set de protectie special, alcatuit din: invertor, stabilizator, redresor curent electric si doi acumulatori.
Daca aveti curiozitatea sa aflati ce sunt respectivi paleti, adica asa-numitul „combustibil” al centralei ecologice, am aflat ca practic centrala functioneaza cu paleti alcatuiti din „tot ce arde”: resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selectie de deseuri menajere (indicate de producator), plante energetice, tocatura lemnoasa, inclusiv cu un continut mare de siliciu, rumegus de lemn sau in amestec etc.
Calitatile centralei ecoHORNT?
- un randament de exceptie;
- consum foarte mic;
- poluare minima (ar trebui sa aveti in vedere acest aspect, mai ales in conditiile in care asteptam cu totii noua taxa de poluare);
- nu sunt necesare inteeventii de curatire;
- siguranta in exploatare;
- utilizarea unei game largi de paleti ca si combustibil;
- nu este nevoie de proiect de instalare, avize sau autorizatii – aceasta centrala ecologica este avizata ea insasi de catre ICSIR;
- nu este nevoie de cos de fum, pentru ca centrala ecologica nu scoate fum, reziduul rezultat este o cenusa ce poate fi folosita drept ingrasamant.