Avantajele incalzirii prin pardoseala
Un sistem discret de incalzire, modern si viabil, ce asigura un confort sporit, este cel prin pardoseala.
Sistemul de incalzire prin pardoseala este cel care ofera cel mai ridicat confort dintre sistemele de incalzire conventionale cunoscute. Pe langa faptul ca acest sistem de incalzire prin pardoseala este unul ascuns, deci invizibil, temperatura este distribuita in mod uniform pe toata suprafata pardoselei, fapt ce sporeste gradul de confort pentru locuitorii respectei case.
Pe langa acest confort de netaguduit oferit de incalzirea prin pardoseala, mai intervine si un confort material, daca putem sa spunem, adica, facem si o economie de cel putin 25-30%, dupa parerea specialistilor, decat daca ne-am incalzi cu sistemele la vedere, de genul caloriferelor ori sobelor.
Aceasta economie se realizeaza in primul rand printr-un control atent asupra temperaturii ambientului, deci prin niste termostate aplicate la randul lor in locuri ascunse.
Cum procedezi pentru instalarea caldurii prin pardoseala?
Pentru cei ce au de gand sa renoveze apartamentul, le sugeram sa ia in calcul acest sistem de incalzire prin pardoseala, pentru ca amortizarea cheltuielilor de instalare se va face destul de rapid, avand in vedere economia pe care o vor face in privinta consumului de gaze.
Si nu este de neglijat nici aspectul estetic, dar si distribuirea uniforma a incalzirii, aspecte ce imbunatatesc vizibil gradul de confort al unei locuinte.
Deci, daca doriti sa scapati de caloriferele din apartament, ar fi bine sa va ganditi la o sistem de incalzire prin pardoseala.
Pe langa aceste aspecte pozitive enuntate mai sus, intervine si unul altul, acela de a folosi intr-un alt mod locul ocupat de calorifere, mai ales ca stim cu totii cat de neplacut este sa-ti organizezi locuinta in functie de pozitia caloriferelor in camera, de faptul ca aceste calorifere trebuiesc montate pe peretii exteriori care pot aduce igrasie in casa daca nu sunt incalziti in mod constant pe timpul iernii.
Sistemul de incalzire prin pardoseala ofera de asemenea o mai mare siguranta in privinta reducerii riscului de alergii si de raspandire a microbilor, impiedicand totodata si depunerea prafalui, praf ce nu lipseste de pe calorifele noastre, greu de sters.
Avantajele acestui sistem de incalzire prin pardoseala, spre deosebire de cel clasic cu radiatoare:
- incalzirea prin pardoseala ofera o distributie uniforma a caldurii si o economie cu 25-30%; sistemul traditional cu calorifere are o distribuitie costisitoare a caldurii, aerul cald ridicandu-se spre plafon, dupa care coboara in timp ce se raceste;
- incalzirea prin pardoseala este compatibila cu orice tip de centrala: fie ea termica, cu biomasa, pompe de caldura, incalzire cu panouri solare, electrice, etc.
- incalzirea prin pardoseala este de asemenea compatibila cu centralele termice in condensare, centrale foarte bune din punct de vedere economic, cu un consum mult redus fata de celelalte centrale conventionale. Un alt aspect important este acela ca centralele termice in condensare sunt facute sa functioneze in regim dublu, adica atat pentru incalzire cat si pentru prepararea apei calde printr-un boiler sau direct prin centrala ori pentru a asigura un regim propice de incalzire pentru sistemele prin pardoseala.
Dezavantajele acestui sistem de incalzire prin pardoseala:
- inadecvat pentru cladirile prost izolate;
- pretul ridicat al proiectarii acestui sistem de incalzire;
- folosirea anumitor materiale pentru pardoseala, ce pot implica costuri suplimentare;
- folosirea unor materiale necorespunzatoare pentru pardoseala, ar reduce drastic eficienta acesztui sistem de incalzire;
- pretul per total al acestui sistem de incalzire prin pardoseala este unul mare comparativ cu sistemele de incalzire traditionala, insa, daca se respecta niste conditii de izolare si tip de pardoseala, costurile se amortizeaza in timp.