Alegerea saltelei perfecte
Salteaua care ti se potriveste iti aduce un somn bun, linistitor. Pasi in aegerea saltelei perfecte.
Somnul este o parte importanta a existentei noastre, de aceea, alegerea saltelei trebuie sa fie una atenta, alegere care sa tina cont de nevoile noastre. Un punct cheie in alegerea saltelei perfecte este calitatea acesteia si durabilitatea. O saltea care rezista doi ani este o saltea inutila. O saltea trebuie sa te tina macar 7-10 ani, pentru a spune ca este o saltea durabila, de calitate.
Chiar daca nu pare un aspect neaparat care sa sugereze calitatea, grosimea saltelei este totusi un factor determinant in conturarea calitatii.
Toti dorim sa avem un somn linistit, odihnitor, ne dorim sa nu ne doara spatele si sa nu simtim disconfort in propria casa. Salteaua este foarte importanta din aceste puncte de vedere, caci ea poate interveni in asigurarea ori disturbarea unui somn linistit si a unui confort dorit.
Cand ai probleme cu spatele, medicul iti recomanda un anumit tip de saltea, mai tare ori mai moale, in functie de problema ta. Evident, acesta este un aspect de care trebuie sa ti seama atunci cand cumperi o saltea, deci, aici nu mai incape vorba de confort, disconfonfort, ci de sanatate.
Tinand cont si de aceste aspecte medicale pe care le implica alegerea unei saltele, putem spune ca acest element nu mai este un simplu accesoriu pentru dormitoarele noastre, ci este chiar un elemenent indispensabil. Daca obtinem un somn de calitate, organismul nostru se simte revigorat si plin de energie. Daca, dimpotriva, dormim prost, a doua zi suntem moroconasi, fara chef, organismul nostru se simte obosit.
Cand alegem o saltea, nu trebuie sa ne uitam neaparat la aspect. Cel mai mult la alegerea unei saltele trebuie sa ne intereseze materialele din care este alcatuita, diferitele strate, ordinea acestora, etc. Este indicat de asmenea ca salteaua sa aiba fata de vara si de iarna, pentru a ne asigura un confort sporit in functie de anotimp. Nu trebuie sa te lasi influentat de husele colorate si de modelele sofisitcate de flori. Mai bine uitate la calitatea saltei, la sectiunea acestia, pentru a vedea cum a fost realizata si din ce. Alege materialele naturale, alege materialele elastice, cele care revin la forma initiala, etc. Uita-te in ultima instanta si la finisaje, pentru ca, de regula aceste finisaje sunt o masura a calitatii saltelei.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand alegi o saltea buna de dormit este sa te asiguri ca aceasta a fost tratata antistatic, antibacterian si antifungic. Acest punct este foarte important, pentru ca, de la netratarea corespunzatoare a unei saltele, pot aparea diverse probleme de sanatate, mai ales la persoanele alegerice ori sensibile la diverse boli.
Un alt punct important in alegerea unei saltele confortabile este ca ea sa aiba o husa detasabila, husa ce poate fi curatata, spalata in conditii bune de igiena. De asemenea, ar fi bine sa ai doua huse de schimb pentru saltea, pentru ca, atunci cand speli una, sa o inlcuiesti cu cea curata, proaspat spalata.
Pe piata din Romania, exista doua tipuri de saltele:
– saltelele cu arcuri, cele care au diverse forma de arcuri, impachetate fie individual ori de tip plasa, legate intre ele;
– saltelele fara arcuri, confectionate din diverse materiale: fibra, cocos, latex, burete de memorie, spuma poliuretanica cu insertii de aer, apa, gel ori alte materiale. La saltelele fara arcuri conteaza foarte mult care este capacitatea acestora de revenire la starea initiala si la forta suportanta.
Asadar, alegerea unei saltele confortabile, trebuie sa inceapa tinand cont de eventualele probleme medicale,daca este cazul, dupa care se trece la elementele de calitate si de durabilitate ale saltelei. Evident, trebuie sa tinem cont si de buget, caci altfel, ne-am cumpara prima saltea de 20.000 de lei si am incheia cu toate aspectele legate de calitate. Deci, ne construim un buget, avand in vedere ca nu ne dorim sa schimbam salteaua dupa doi ani, si apoi, purcedem la a alege cea mai buna oferta din punctul de vedere al raportului calitate/pret.